Még nagyobb pácban Görögország?

Infostart
2011. április 4. 20:20
Akár további megszorításokra is számíthat a már így is a tönk szélén álló Görögország. A helyi lapok szerint a 2010-es költségvetési hiány jóval magasabb volt, mint amit a kormány mond. Mindez azt jelentheti, hogy még jobban vissza kell fogni a kiadásokat, és újabb tiltakozó tüntetések robbanhatnak ki.

A Kathimerini és az Eleftherosz Tiposz lapok szerint több mint egy százalékkal magasabb volt az elmúlt évben a görög költségvetés hiánya, mint azt a kormány állítja. A büdzsé esetében jelentős egyszázalékos különbség azt is jelenti, hogy még mindig a lélektani határnak számító tíz százalék fölött, a GDP 10,6 százalékán áll a deficit.

Bár a pénzügyi tárca hivatalosan nem reagált, George Papakonsztantinu pénzügyminiszter elismerte, hogy a hiány magasabb lesz a korábban jósolt 9,5 százaléknál. A konzervatív Eleftherosz Tiposz szerint 8 milliárd euró értékben további megtakarításokat kell elérnie a görög kabinetnek, ha el akarja kerülni a költségvetés teljes kisiklását.

A Kathimerini című lap a hétvégén szelőztette meg a nagyobb hiány, és így a további megszorítások lehetőségét.

Ha valóban ilyen lépésekre kényszerül a kormány, az szinte bizonyosan újabb tiltakozóhullámot vált ki a politikai elitre dühös görög lakosság körében. A kabinet addig nem akar nyilatkozni az ügyben, amíg az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat április 26-án ki nem adja saját adatait. Athén ugyanakkor nem cáfolta a sajtójelentéseket.

Közben ismét a görög fővárosba utaznak az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttei, hogy elemezzék a görög pénzpolitikát.

A pénzpiacok szerint az adósságaival küszködő Görögországnak át kell ütemeznie hiteleit. Az IMF ezért arra bátorítja a kormányt, hogy próbáljon nemzeti konszenzust teremteni a szükséges reformokhoz. Az ellenzéki Új Demokrácia párt azonban értésre adta, hogy nem tud elképzelni nagykoalíciót. Athén tavaly 110 milliárd eurós, kedvezményes EU-IMF hitelt kapott hogy fizetni tudja 300 milliárdos adósságát és elkerülje az államcsődöt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást