eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

"Lidércnyomás a csőcselékkel szembekerülni"

A floridai Korán-égetés, aminek nyomán három napja tartanak zavargások Afganisztánban, újabb biztonsági kockázatokat teremt - mondta David Petraeus tábornok, az országban állomásozó nemzetközi erők parancsnoka. Az erőszakban húsznál is több ember - köztük ENSZ-dolgozók - vesztette életét.

Bár Terry Jones floridai tiszteletes már korábban is kikelt az iszlám ellen, az afganisztáni szövetséges erők főparancsnokát, David Petraeus meglepte, hogy elégette az iszlám szent könyvét, a Koránt; tette nyomán az elmúlt napokban több embert öltek is megöltek Afganisztánban. "Ez a gyűlölködő, különlegesen tiszteletlen és mélységesen intoleráns tett" újabb veszélyeket teremt Afganisztánban - mondta Petraeus a The Wall Street Journalnak.

"Minden, biztonsági erőket irányító parancsnok számára lidércnyomás csőcselékkel szembekerülni. Különösen akkor, ha olyan emberek befolyásolják, akik erőszakot akarnak szítani, bár ebben az esetben bizonyos mértékben érthetők voltak az érzelmek" - mondta a tábornok.

A március 20-i Korán-égetés nyomán kirobbant zavargásokban legkevesebb huszonkét embert öltek meg Afganisztánban péntek óta. Az áldozatok között van hét külföldi ENSZ- alkalmazott: Mazár-i Sarifban az ENSZ-misszió két biztonsági őrét lefejezte a feldühödött tömeg, de a halottak között van egy 53 éves norvég pilótanő, valamint román, svéd és nepáli dolgozók.

A Guardian brit napilap szerint azért is megdöbbentő az eset, mert a várost példaként állítják Afganisztán elé. Ez az ország egyik legbékésebb és legrendezettebb települése: nem csak, hogy forgalomirányító lámpák működnek az utcákon, de az autósok még be is tartják a szabályokat. A biztonsági intézkedések azonban - az események tükrében - nem voltak elégségesek - jegyzi meg a lap.

A világ másik oldalán, a Koránt elégető Terry Jones tiszteletes nem hajlandó bocsánatot kérni. "Változtassák meg a törvényeiket, engedjék az egyéni szabadságjogokat, például a szabad vallásgyakorlatot és a szólásszabadságot. Az embernek ne kelljen félnie attól, hogy meggyilkolják" - üzente.

Jonest az elnök, Barack Obama is elítélte, Hamid Karzai afgán elnök mégis azt mondta a NATO-erők parancsnokának vasárnap, hogy az amerikai szenátusnak is határozott hangú, elítélő nyilatkozatot kell hoznia és igazságszolgáltatás elé állítani a felelősöket. Az Egyesült Államok alkotmányában védett szólásszabadság azonban a gyűlöletbeszédet sem bünteti, így Jones azzal érvelhet, hogy nem követett el törvényellenes tettet.

Afganisztánban egyre romlik a külföldiek megítélése, különösen a szórakozásból civileket gyilkolászó amerikai katonák ügye után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×