Az álmatlanság ellen - gyógyszer nélkül

Infostart
2011. április 4. 19:00
Németországban hovatovább népbetegséggé válik az álmatlanság. Kiváltképpen az idősebb nemzedék küzd ezzel a problémával.

A német betegbiztosító intézetek most közzétett tanulmánya szerint immár négy millióra tehető az álmatlanságban szenvedők száma, vagyis egyre több ember életét árnyékolja be ez a tünet.

A felmérés szerint közel másfél millióra tehető azoknak a száma, akik rendszeresen szednek altatót, holott ezt az orvosok általában ellenzik. Arra hivatkoznak, hogy az altató éjszaka nem tud teljes mértékben lebomlani, és az ébredés után befolyásolja a reakciókészséget.

Kiváltképpen az idősebb nemzedéket érinti súlyosan ez a probléma, mert bár a nyugdíjasok ágyban tölthetnék a hatóanyagok lebomlásához szükséges időt, a környezeti hatások őket is viszonylag korai felkelésre késztetik. Így az altató hatására kábán kezdik a napot, könnyen megbotlanak, elcsúsznak - más szóval gyakran válnak otthoni baleset áldozataivá.

Szakértők úgy vélik, hogy a napi stressz, a viszonylag kevés testmozgás, a dohányzás és a szeszes ital fogyasztása az álmatlanság legfőbb oka, nem egyszer pedig a partner horkolása zavarja az embert az elalvásban.

A tanulmány egyik elkészítője, Anette Bleher az álmatlanság leküzdésére a hálószoba alapos kiszellőztetését, lefekvés előtt pedig sétát ajánl, és azt is javasolja, hogy lefekvés előtt legalább két órával ne együnk és alkoholt se fogyasszunk.

A szeszes italok ugyan elernyesztik az izmokat, de lassítják a lélegzést, és közvetve jelentősen hozzájárulnak a horkoláshoz is, ami szintén veszélyt jelent az egészségre, mert csökkenti az agy oxigén-ellátását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást