Elmossa az óceán a sugárszennyezést?

Infostart
2011. március 31. 19:40
Miközben Japánt a szivárgó fukusimai atomerőmű körüli biztonsági övezet szélesítésére próbálják rávenni, Tokió azt kérte, hogy ne vessenek ki "igazságtalan" exportkorlátozásokat termékeire - különösen az élelmiszerekre.

Nicolas Sarkozy francia elnök mai útja előtt Japán jelezte a Kereskedelmi Világszervezetnél, hogy vigyáz arra, hogy ne érje sugárszennyezés az élelmiszereket, cserébe viszont azt szeretné, ha partnerei tartózkodnának "a túlzott reakcióktól".

Több ország is megtiltotta a japán élelmiszerek importját. Szingapúri illetékesek azt mondták a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek, hogy egyes japán káposztaszállítmányokban a nemzetközileg elfogadottnál kilencszer magasabb sugárzást mértek. Más országokhoz hasonlóan Thaiföldön is sugármérővel vizsgálják meg a Japánból érkezett fagyasztott halat.

Az élelmiszerexport a japán összkivitelnek mindössze az egy százalékát teszi ki, de a japán költségvetést a hatalmas államadósság, a nagyszámú nyugdíjas ellátása, és most már a több százmilliárd dollárra becsült újjáépítési költségek is terhelik.

A földrengést követő pusztító cunamiban megsérült fukusimai atomerőmű közelében a tengerben több mint négyezerszeresére ugrott a radioaktív jód szintje, és különösen szennyező plutóniumot fedeztek fel a telephelyen a talajban.

Az erőmű övezetében tilos a halászat, és illetékesek azt mondják, hogy a szennyező anyagok egyelőre nem jutnak be a táplálékláncba, mert a hatalmas Csendes-óceán és az áramlatok miatt a szennyezett víz elvegyül a tengerben. A japán konyha meghatározó eleme azonban a hal, és kérdés, hogy az emberek mennyire hisznek majd a nukleáris kérdésekben már korábban is titkolózó, vagy őket lassan informáló hatóságoknak.

Fukusimában és körzetében a helyi önkormányzati vezetők élesen bírálták az élelmiszer-ellenőrzési rendszert, azért, mert nincs központilag meghatározott módszer az ellenőrzésre, és helyben lehet eldönteni, milyen terményeket teszteljenek - írta a Jomuri Simbun című napilap.

Egyes terményeknél pedig túl szigorúra állították a sugárzási limitet. Példa erre a petrezselyem, amelyre viszonylag könnyű, de nagy felülete miatt több sugárzó anyag kerülhet, mint más növényekre. Ugyanakkor az emberek nem úgy fogyasztják a petrezselymet, mint a burgonyát, de a rendszer ezt nem veszi figyelembe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást