Radioaktív esőfelhő Szlovákia felett

Infostart
2011. március 30. 20:27
Szlovákia fölött is megjelent a radioaktív elemeket tartalmazó esőfelhő. A szakemberek szerint a lakosság nincs veszélyben.

A japán nukleáris katasztrófa már Szlovákiában is éreztette hatását A legnagyobb példányszámú szlovákiai napilap, a Novy Cas értesülése szerint a pozsonyi Comenius Egyetem atomfizika tanszékének szakemberei a napokban fokozott radioaktivitást mértek a csapadékban.

A lehullott esőben a normálisnál ötszázszor magasabb volt a jód 131-es izotóp. A kutatók biztosra veszik, hogy a március 11-i földrengés és szökőár következtében megrongálódott japán atomerőműből származó sugárzás elérte Közép-Európát is.

A lap idézi Karol Holy fizikust, aki szerint a március 28-án egy liter csapadékban mért jód 131-es izotópmennyiség tízezerszer kisebb az egészségre ártalmas határnál. A magasabb érték azzal magyarázható, hogy a légkör magasabb rétegeiben sodródó jód-131-es izotópfelhő az esőcseppekben koncentrálódik.

A szakember szerint csak átmeneti jelenségről van szó, és a radioaktív felhő feltehetően már elhagyta Szlovákiát. A biztonság kedvéért azonban fokozzák a méréseket, legközelebb csütörtökön fogják vizsgálni a radioaktivitást.

Az országos közegészségügyi szolgálat szerdai jelentése szerint nincs ok az aggodalomra és nincs szükség jódtabletták alkalmazására sem. A hivatal szerint a japán atomerőmű meghibásodása után az Európai Unió több országában, így Csehországban, Németországban és Svédországban is a szokásosnál valamivel magasabb radioaktivitási értékeket mértek, ám aggodalomra nincs ok, mivel a mért mennyiség többszörösen elmarad az egészségre káros határtól.

Hanganyag: Protics János (Pozsony)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást