Japán hatás a német politikában

Infostart
2011. március 28. 10:35
Vasárnap két németországi tartományban, Baden-Württembergben és Rajna-Pflazban volt választás. A kampányra az úgynevezett japán hatás nyomta rá bélyegét, mert a környezetvédelmi célokkal fellépő Zöldpárt szinte páratlan módon előretört. A két tartományi választás kimenetele jelentős mértékben érinti Angela Merkel kancellár berlini koalíciójának jövőjét is. A választási részvétel mindkét tartományban jelentősen felszökött. Ez elsősorban az atomenergia felhasználásával szemben megnyilvánuló egyre nagyobb aggodalomra vezethető vissza, ami a korábban közömbös választók jó részét is a zöldek mellé állította.

Japán ugyan sok ezer kilométerre fekszik Németországtól, azonban a fukusimai atomerőműben történt szerencsétlenség döntő mértékben befolyásolta a Baden-Württembergben és Rajna-Pflazban tartott vasárnapi választás kimenetelét. Pártállástól függetlenül szinte valamennyi politikus erre vezette vissza a környezetvédelmi programmal induló Zöldpárt drasztikus előretörését.

Közvélemény-kutatási adatok egybehangzó eredményei szerint a szavazók közel ötven százaléka ezúttal az energiapolitikára és a környezeti kérdésekre összpontosított, míg a gazdasági problémák ezúttal a háttérbe szorultak. Erre utalt a Stuttgartban eddig kormányzó keresztény-liberális koalíció vezetője, amikor keserű iróniával megállapította, hogy a Baden-Württembergben elért kimagaslóan magas életszínvonalat méltányolók táborát lényegesen meghaladta az esetleges sugárveszélytől aggódók tömege.

A kancellár nemrég úgy nyilatkozott, hogy a badenwürttembergi választás kimenetele meghatározó erejű lesz a berlini politikára is. Amikor ezt a nyilatkozatot tette, aligha gondolt arra, hogy éppen a konzervatívok eddigi fellegvárában, Baden-Württembergben pártja olyan vereséget szenved, hogy a kormányzást át kell adja Winfried Kretschmann 62 éves tanárnak, aki a Zöldpárt egyik alapítójaként az eddig ellenzéki szociáldemokratákkal alakít majd kormányt Stuttgartban.

Az atomenergia körüli vita dominálta a választást a szomszédos Rajna-Pfalzban is, ahol az eddig parlamenten kívüli zöldek nemcsak bekerültek a törvényhozásba, hanem egyenesen koalíciós partnerré léptek elő, Guido Westerwelle külügyminiszter Szabaddemokrata Pártja pedig még a képviselőházi bejutáshoz szükséges öt százalékot sem tudta elérni. Az egykori NDK állampártjából kinőtt Baloldali Pártnak sem Baden-Württembergben, sem pedig Rajna-Pfalzban nem sikerült bekerülni a törvényhozásba.

Kommentátorok egybehangzó véleménye szerint kölcsönhatás érezhető a két tartományban vasárnap lezajlott választás kimenetele és a berlini kormány politikája között, ugyanis a szavazók többsége értetlenséggel fogadta Angela Merkel kancellár gyors és váratlan irányváltásait. Voksaikkal pedig mind Baden-Württembergben, mind pedig Rajna-Pfalzban szinte leszámoltak a Berlinben kormányzó keresztényliberális koalíció politikájával.