Az évszázad üzletét veszítheti el a BP

Infostart
2011. március 28. 20:40
A BP olajcég elveszítheti az "évszázad üzletét" Oroszországban. A brit cég az orosz Rosznyefttyel írt alá 16 milliárd dolláros megállapodást az Északi-tengeri olaj- és gázmezők feltárásáról. Egy bírósági döntés viszont megtorpedózhatja az ügyletet.

Kevesen számítottak rá, hogy az orosz energiaháborúk egyik kicsi, de befolyásos csoportja mégis felülkerekedik a brit BP-n és leállítja az "évszázad üzletének" nevezett megállapodást, amellyel a vállalat egy orosz partnerrel együtt látott volna neki az Északi-sarkkörön túli energiakincs kiaknázásához.

Egy stockholmi bíróság azonban úgy döntött: a BP orosz közös vállalata, a TNK-BP orosz felét képviselő milliárdosok csoportjának követelései jogosak.

Az AAR néven ismert csoport attól félt, hogy a BP és a Rosznyefty üzlete, kihúzza a lába alól a talajt, és most úgy tűnik, élhet jogával, hogy megvétózza a BP oroszországi ügyleteit.

A cinikusok arról beszélnek, hogy a brit cég csapdába sétált: az orosz kormány valójában nem akarja megakadályozni az Északi-tengeri mezők kiaknázását - mert ez nem megy a nyugatiak szakértelme nélkül - de előnyösebb feltételeket akar kicsikarni.

A kommentátorok nem értik: miért mentek volna szembe az oligarchák Vlagyimir Putyinnal, aki jóváhagyta a BP ügyletet? A sok találgatás között két dolog bizonyos, jegyzi meg az AFP. Az üzlet összeomlott és a BP tekintélyét is komoly kár érte.

Orosz kommentátorok szerint ugyanis a BP nem vett számba minden jogi következményt, amikor megkötötte a megállapodást, és ez pedig nem profi hozzáállás.

A britek számára most az lehet a megoldás, hogy kivásárolják az orosz oligarchákat a TNK-BP-ből, vagy peren kívüli egyezséggel kártalanítják őket és bírják rá arra, hogy mondjanak le sarkvidéki olaj- és gázmezőkről. A Vedomosztyi orosz üzleti napilap szerint a milliárdosok hajlandók eladni pakettjüket 30 milliárd dollárért.

Piaci elemzők viszont megjegyzik: a BP-nek a tavalyi Mexikói-öbölbeli katasztrófa után nincs ennyi pénze. Valószínűbb, hogy vagy a Rosznyefty vásárolja ki az oligarchákat, vagy talál magának másik nyugati partnert, például a Shellt, a Chevront, vagy az Exxon Mobilt.