Célponttá tette Németországot a WikiLeaks?

Infostart
2010. december 8. 20:00
A WikiLeaks által közzétett adatok nemcsak a politikusokat döbbentették meg, aggasztják a belbiztonságért felelős vezetőket is. Az oknyomozó portál az amerikai diplomaták bizalmas leveleinek közlésével rávilágított a nyugati világ leginkább sebezhető pontjaira is, amivel közvetve a terroristák malmára hajtja a vizet. Az Egyesült Államok biztonsága szempontjából kulcsfontosságú németországi adatokat tudósítónk, Vincze András ismerteti.

A WikiLeaks mint a világ legnagyobb integrált vegyiüzem-komplexumát, elsőként említi a Rajna-menti Ludwigshafenben működő BASF Műveket, és kiemeli, hogy a cég nélkülözhetetlen az amerikai ipar szempontjából. Második helyen szerepel a Siemens, amely az Egyesült Államok energiaellátása terén kulcsfontosságú vízerő felhasználásához gyárt turbinákat és transzformátorokat.

A WikiLeaks listáján szerepel még több gyógyszergyár, valamint a németek számára elegáns üdülőszigetté fejlődött Sylt, amely kiindulópontja az Európát Amerikával összekötő tengeralatti kábelrendszernek.

Biztonsági szakértők felelőtlenségnek nevezték a lista összeállítását, mert attól tartanak, hogy ötletet adhat terroristáknak merényletek célpontjainak kiválasztásához. A BBC szerint a WikiLeaks által közétett dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy a washingtoni kormány mekkora jelentőséget tulajdonít ezeknek a külföldi létesítményeknek az Egyesült Államok gazdasági élete szempontjából.

Tény, hogy az amerikai külképviseletek tavaly utasítást kaptak azoknak a gyáraknak, üzemeknek és más stratégiai fontosságú intézményeknek az összeírására, amelyek esetleges károsodása, vagy megsemmisülése komolyan veszélyeztetné az Egyesült Államok gazdasági életét vagy belső biztonságát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást