Otthon maradnak az atomreaktor fűtőelemei

Infostart
2010. december 7. 15:20
Az egykori NDK atomreaktorából származó fűtőelemeket nem szállítják el az oroszországi Majak újradúsító központjába, mert az ottani tevékenység nem felel meg a nyugati biztonsági követelményeknek - jelentette be Berlinben a környezetvédelmi miniszter.

Eredetileg tengeri úton akarták a 951 fűtőelemet Németországból eljuttatni Majakba, de a korábbi megállapodással ellentétben Norbert Röttgen váratlanul közölte, hogy a szállításra egyelőre nem kerül sor.

A környezetvédelmi miniszter azzal érvelt, hogy az oroszországi újradúsítás technikai feltételei nem felelnek meg a német biztonsági elvárásoknak.

A fűtőelemeket eredetileg a Drezda melletti Rossendorf reaktorában használták, amely szovjet típusú atomerőmű volt. Miután ennek működését biztonsági okokra hivatkozva leállították, az onnan származó nukleáris hulladékot az észak-rajna-vesztfáliai Ahaus mellett raktározták, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel kötött megegyezés értelmében még karácsony előtt visszaszállították volna Majakba.

A kényes küldemény eljuttatását szeptemberben engedélyezték Ahausból egy német kikötőbe, amelynek nevét biztonsági okokból nem hozták nyilvánosságra.

Szakemberek véleménye szerint Ahaus mellett akár 2036-ig is maradhatnak a Drezda mellől származó fűtőelemek, de az ellenzéki Zöldpárt mielőbbi végső megoldást követel az atomhulladék tárolása ügyében. Orosz környezetvédők pedig nyílt levélben szólították fel Angela Merkel kancellárt, hogy a német atomhulladékot ne exportálja Oroszországba.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást