Németországnak fontos az euró

Infostart
2010. december 6. 14:54
Berlinben a kormány szóvivője cáfolta azokat a brit lapjelentéseket, amelyek szerint Angela Merkel kancellár kilátásba helyezte Németország kiválását az euróövezetből, ha a görög kormányfő nem egyezik bele az európai valuta pénzügyi szabályozását szigorító intézkedésekbe. A német szóvivő leszögezte, hogy Berlin elkötelezte magát az euró mellett.

Az egyik legnagyobb angol nyelvű napilap, a londoni The Guardian diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a kancellár az euróövezet elhagyásával fenyegetőzött arra az esetre, ha a közös valutát érintő pénzügyi fegyelem szigorítására tett német javaslatokat lesöprik az asztalról.

A brit újság szerint az Európai Unió október végi brüsszeli csúcsértekezletét követő díszvacsorán szóváltásra került sor a kancellár és a görög miniszterelnök között. Jeórjiosz Papandreuazt vetette a kancellár szemére, hogy a javaslat antidemokratikus, mire a kancellár úgy vélte, jobbnak Németországnak kiválni a valutaegységből, ha az euró ilyesfajta klubbá válik.

A Guardian azonban hangsúlyozza azt is, hogy értesülése a brüsszeli díszvacsora nem német részvevőitől származik.

A berlini kormány szóvivője légből kapott állításnak nevezte a brit lap jelentését, és hangsúlyozta, hogy Németország elkötelezte magát az euró mellett. Tény, hogy az európai valutaegység megteremtésében döntő szerepet játszott az akkori német kancellár, Helmut Kohl, és Berlinben ismételten síkraszálltak a közös fizetőeszközt bevezető országok vállalásainak teljesítése, kiváltképpen a költségvetési előírások szigorú betartása mellett.

Merkel kancellár szóba hozta a szavazati jog átmeneti megvonásának lehetőségét is, miután az év elején kiderült, hogy Görögország a csőd szélére jutott, miután éveken keresztül a valóságnál kedvezőbb színben tüntette fel államháztartási adatait.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Madár István, a Portfolio.hu elemzõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást