Az egészséges étrend árt a gazdaságnak?

Infostart
2010. november 12. 11:26
Az egészséges étkezés néha árthat a gazdaságnak - állapították meg brit tudósok. Ezt abból vezették le, hogy a jobbára helyben megtermelt zöldségeken élők kevesebb húst fogyasztanak, és ezáltal csökkentik a keresletet.

Brit tudósok ismét érdekes témát választottak kutatásukhoz. A kérdés, amelyet feltettek, a következő: mi történne, ha Brazília és Nagy-Britannia lakossága az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által javasolt módon kezdene étkezni? Azaz az étrendjében több gyümölcs, zöldség és kevesebb hús és tejtermék szerepelne.

Nagy-Britannia számára különösen fontos a kérdés, mert a szigetországban rendszeres téma az elhízás, és az, hogy a jelenség mekkora összegekkel terheli meg az egészségügyi költségvetést.

Jamie Oliver sztárszakács már régóta folytat keresztes hadjáratot az egészségesebb táplálkozásért. Ha honfitársai hallgatnának rá, és több salátát és zöldséget fogyasztanának, akkor - a kutatók szerint - évente 70 ezer korai halálesetet lehetne megakadályozni. Az egészségügyi költségvetés pedig évi 20 milliárd eurót takarítana meg.

Brazíliában viszont, ahol alacsonyabb a rossz étkezési szokásokhoz köthető betegségek aránya, komoly csapást mérne a gazdaságra, ha az emberek visszafognák a húsfogyasztást - a veszteség több mint évi 800 millió dollárra rúgna.

A kutatást vezető Richard Smith, a Londoni Higiéniai és Trópusi Gyógyászat Intézet professzora szerint "egy ideális világban, mindenki tökéletes étrendet követne. De az is fontos, hogy mindenkinek legyen munkája".

Érdekes módon a biotermékekért kampányoló mozgalomnak sok olyan tagja van, aki globalizáció-ellenes, aggódik a klímaváltozás miatt és ezért kevesebb húst fogyaszt, miközben ostorozza a nyugati kormányokat, amiért nem veszik jobban figyelembe a fejlődő országok igényeit. Az egészséges étkezési előírások követésével azonban maga is kárt okozhat a fejlődő gazdaságoknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást