A katonai hírszerzésnél nem tűnt fel az Amerikában élő rokon

Infostart
2010. november 11. 20:40
Az orosz katonai hírszerzés egyik ezredese volt az, aki kettős ügynökként lebuktatta az Egyesült Államokban élő alvó ügynököket, akiket az idén fedeztek fel és toloncoltak haza az amerikai hatóságok - állítja a Kommerszant című lap.

A Kommerszant szerint egy Scserbakov néven emlegetett ezredes adta fel azokat a civil ügynököket, akik évek óta éltek az Egyesült Államokban, és az volt a feladatuk, hogy beépüljenek a társadalomba, és titkos információkhoz jussanak.

Scserbakov, akinek a lánya az Egyesült Államokban él, Dmitrij Medvegyev orosz elnök júniusi útja előtt három nappal Amerikába menekült. Medvegyev vizitje után robbant a bomba: orosz alvó ügynököket fedeztek fel az amerikai hatóságok.

A Kommerszant szerint úgy tűnt, senkit sem foglalkoztatott Moszkvában, hogy egy magas rangú hírszerzőtiszt lánya letelepedési engedéllyel tartózkodik az Amerikában. A lap szerint az a tény, hogy az ezredes tavaly visszautasította, hogy előléptessék, arra utalt, hogy már az amerikaiaknak is dolgozott.

Az orosz civil ügynökök profi mivoltát, illetve azt, hogy valóban kémeknek lehet-e őket nevezni, többen megkérdőjelezték. A csoportot, köztük a végzet asszonyának tartott és pikáns fotóiról elhíresült Anna Chapmant júliusban toloncolták haza, illetve cserélték ki olyan orosz állampolgárokra, akiket kémkedés vádjával ítéltek el.

A Kommerszant szerint a biztonsági szolgálatoknál most alapos ellenőrzés indult, hogy felkutassák: mely dolgozóknak lehetnek kapcsolatai Amerikával. "Ez az ügy sok állásba és pozícióba fog kerülni. Egy ilyen hiba - azaz, hogy nem vették észre a magas rangú tiszt amerikai kötődését - komoly indok arra, hogy újragondolják az egész irányvonalat" - mondta a lapnak egy neve elhallgatását kérő orosz hírszerzési illetékes.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást