Miként hat a válás a karrierre?

Infostart
2010. november 9. 08:40
Meglepő következtetésre jutott két francia kutatónő, miután azt vizsgálták, hogy miként hat a válás a karrierre.

A kérdés azért keltette fel a figyelmüket, mert a házasságok felbomlása egyre gyakoribbá válik Franciaországban: míg 1950-ben száz megkötött frigy 11 százaléka végződött válással, addig 2008-ra ez az arány 45 százalékra emelkedett. És ez a szám nem tartalmazza az 1999 óta egyre népszerűbb polgári együttélést választók válási arányait.

A két szociológus - egyikük az Országos Demográfiai Kutatóintézetben, a másik az Országos Statisztikai Intézetben dolgozik - alapvetően arra volt kíváncsi, hogy a folyamatosan szaporodó válások miképpen befolyásolják az egykori házastársak szakmai pályafutását.

Az egyik fontos és mondhatni magától értetődő megállapításuk az, hogy a korábban inaktív nők 44 százaléka a válást követően azonnal megjelenik a munkaerőpiacon, és 37 százalékuk már a következő évben teljes munkaidőben dolgozik.

A férfiakra vonatkozó eredmények ennél lényegesen meglepőbbek. A válás az esetek többségében elképesztő stresszel jár, márpedig ez azonnal megmutatkozik az egykori férj munkahelyi teljesítményében - állítják. Másrészt azzal, hogy a férfi hirtelen elveszíti megszokott családfenntartó szerepét, meglazul a munkájához való korábbi erős kötődése. E két tényező a kutatók szerint erősen megnöveli a munkahely elvesztésének az esélyét, különösen a válás utáni első két évben.

A fentiek mellett az is kockázatnövelő tényező, hogy a válást követően a férfiaknak egy sor olyan házimunkát kell elvégezniük, amelyet korábban feleségük intézett. Mindez ugyanis a korábban a munkára fordított figyelem, energia és idő egy jelentős részét felemészti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást