Halálos áldozatok a templomi túszdráma során

Infostart
2010. november 2. 05:35
37 iraki katolikus vesztette életét egy bagdadi túszdrámában azután, hogy iraki és amerikai katonák megrohamoztak egy templomot, ahol szélsőségesek tartottak fogva hívőket. Az összes túszejtő életét vesztette, de katonák is voltak a halottak között. Szvetnik Endre összefoglalója.

Közel negyven túsz meghalt és több, mint 50 megsebesült, amikor az amerikaiak által támogatott iraki kommandósok behatoltak a Bagdad központi részén található Szajidat al-Nezsat, Megmentő Miasszonyunk templomba.

A túszejtők előzőleg az esti mise során rohanták le a templomot, miután megöltek több biztonsági őrt. Egy szemtanú szerint a fegyveresek ahogy beléptek a templomba, agyonlőtték a papot. A fiatalember szerint katonai egyenruhát viseltek. Egyes tudósításokban az állt, hogy a támadók külföldiek voltak. Amikor megindult a mentőakció, összeterelték a hívőket. A rendőrség szerint eredetileg 8 támadó volt, de az első behatolási kísérlet során egyikük felrobantotta magát az övére szerelt pokolgéppel.

Egy iraki belügyi illetékes szerint a mentőakcióban résztvevő hét katona is meghalt és többen megsebesültek, azt azonban nem volt hajlandó elmondani, hogy milyen nemzetiségűek voltak. A bagdadi püspök szerint a fegyveresek Irakban és Egyiptomban fogvatartottak szabadonengedését követelték. Egy, az Al-Kaidához tartozó iraki csoport azt mondta: emberei ejtették túszul a keresztényeket és határidőt adtak az egyiptomi kopt keresztény egyháznak, hogy engedjen szabadon úgymond bebörtönzött nőket.

"Mudzsahedek dühös csoportja rohanta le a bálványimádás egyik koszos fészkét, amely Irakban a keresztények főhadiszállása az iszlám elleni harchoz" - volt olvasható a csoport közleményében. A militánsok szerint az egyiptomi kopt egyház muzulmán nőket tart fogva istentagadó és bálványimádó kolostoraiban, és 48 órát adtak az elengedésükre. A radikális internet-oldalakat figyelő szervezet, a SITE szerint két kopt pap feleségéről lehet szó. A szélsőségesek szerint egyikük áttért az iszlám hitre, ezért bezárták a kolostorba, a második is szeretett volna áttérni és hasonló sorsra jutott.

Az iraki keresztényeket, akik közül a második Öböl-háború után 250 ezren vándoroltak el, gyakran érik támadások.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást