Halottak között keresnek élelmet az éhes medvék

Infostart
2010. október 29. 11:44
Sírokat ásnak ki az éhező medvék Észak-Oroszországban, ahol a nyári erdőtüzek megfosztották az állatokat az élelemtől. A helyi lakosok már korábban jelezték, hogy a medvék bemerészkednek a lakott településekre.

Ahogy Kanada északi területein az olvadó hó miatt néha jegesmedvék merészkednek be a falvakba, Oroszországban a barna medvék tűntek fel egyes városokban. A nyári erdőtüzek elpusztították a medvék kedvenc táplálékát, a gombákat és erdei gyümölcsöket. Mivel éheznek, lakott területekre merészkedtek, ahol például kukákat és kerteket kezdtek fosztogatni.

Néhány napja azonban az sokkolta a Komi Köztársaságban található Vezsnyja Tcsova lakosait, hogy a helyi temetőben felbukkant egy medve, kiásott egy sírt és elkezdte enni az elhunyt húsát.

A Vadvédelmi Világalap orosz tagozata megjegyezte, hogy két éve már hasonló eset történt a szintén északi Karéliában. "Ott egy medve megtanulta, hogyan kell kinyitni a koporsókat és a többieket is megtanította. Elég gyorsan tanulnak" - mondta Masa Voroncova, egy másik szervezet, a Nemzetközi Állatvédelmi Alap igazgatója.

A szakértő szerint a medvéket csak hangos dolgokkal lehet elriasztani. Voroncova szerint a tüzek ellenére a medvék elég más táplálékhoz jutottak az ősszel - a halak és hangyák nem pusztultak el -, ám mivel a medve a legkönnyebben elérhető táplálékot keresi, megjelent a városokban, és "egyfajta hatalmas frizsiderként használja a temetőket".

Sziktivkarban, a 230 ezres lakosságú helyi fővárosban a helyi hatóságok magatartási útmutatót adtak a lakosoknak arra az esetre, ha medvével kerülnének szembe. Azt javasolják, hogy maradjanak nyugodtak, és ne mozogjanak, határozott hangon szóljanak a medvéhez, és ne fordítsanak neki hátat. Ha az állat támadna, akkor viszont agresszíven rá kell üvölteni és a szemébe nézni.

Szeptember 25-én a város központjában mart meg egy medve egy 25 éves fiatalembert. A helyi hatóságok három-négy olyan esetről tudnak, amikor emberek medvékkel találkoztak a városban. Az egyik külvárosban lelőttek egy állatot, amely egy bölcsőde közelében megsebesített egy férfit. A hatóságok járőröket küldtek az erdőkhöz közeli utcákra.

Oroszországban 120-140 ezresre becsülik a medvepopulációt. A legnagyobb fenyegetést továbbra is az ember jelenti számukra. A távol-keleti Kamcsatkán a gazdag vadászok szinte teljesen kiirtották a nagytestű hím medvéket. A távol-keleti határövezetben pedig kínai orvvadászok öltek meg sok fekete medvét, mert azok testrészeit hagyományos gyógyszernek tartják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást