Bírálják a német bankadót

Infostart
2010. október 28. 08:12
A német kormány jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében a bankokra külön illetéket fognak kivetni, és ebből finanszírozzák majd azt a pénzalapot, amelyből válság esetén a csőd szélére jutott bankokat támogatják. A törvényjavaslat kiterjed a vezető bankároknak juttatott évi prémium korlátozására is.

A jövőben azok a bankok, amelyek részesednek a támogatásukra létrehozott pénzalapból, nem fizethetnek csillagászati jutalékot vezető munkatársaiknak. A kormány által elfogadott törvényjavaslat félmillió euróig engedélyezi prémium fizetését sikeres bankároknak.

A döntést máris bírálják el, így például a Commerzbank - amely a válság idején 18 milliárd euró hitelt kapott az állami segélyalapból - azt közölte, hogy a prémium korlátozása miatt a valóban jó pénzügyi szakemberek kilépésétől tart.

A kormány jóváhagyta azt is, hogy a bankok a jövőben nyereségük aranyában fizessenek be illetéket abba a pénzalapba, amelyből szükség esetén támogatni lehet majd a válságba jutott pénzintézeteket. Eddig ugyanis az állam az adófizetők pénzéből létesült alapból segítette ismét talpra állni a nemzetközi válság során a csőd szélére sodródott német bankokat.

A törvény képviselőházi megszavazása biztosra vehető, ami csütörtökre várható, így még ebben a hónapban jogerőre emelkedhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást