Az egyetlen megoldás: betiltani a lézerpisztolyokat

Infostart
2010. október 25. 20:40
A légi forgalom szempontjából az egyik legveszélyesebb pillanat a gépek leszállása. Ez teljes koncentrálást igényel a pilótáktól, mert a legkisebb figyelmetlenség is súlyos katasztrófát okozhat. Így nem meglepő, hogy a pilóták szövetsége riadót fújt a lézerpisztollyal elkövetett támadások elszaporodása miatt.

A berlini légiforgalmi hivatal szóvivője elmondta, hogy pilóták január óta 229 esetben észleltek lézerpisztollyal elkövetett támadást. Tavaly még "csak" 35 alkalommal próbálták felelőtlen személyek lézerpisztolyukkal elvakítani leszálló repülőgépek pilótáit.

A bántóan erős fényt kibocsátó készülék szaküzletben vagy az interneten olcsón beszerezhető. A rendőrség tapasztalata szerint egyre több fiatalkorú is birtokába jut, és feltehetőleg kérkedésképpen, vagy csupán meggondolatlanságból repülőterek közelében ráirányítja a játékszernek vélt lézerpisztoly landoló gépek pilótafülkéjére. Így sokszor percekre csaknem teljesen elvakítják a pilótát, akitől pedig azokban a percekben akár több száz utas élete is függ.

Azonban nemcsak pilóták a célpontjai a felelőtlen szórakozásnak, hanem gépkocsivezetők is, akiket autópályák felett átívelő hidakról céloznak meg a lézerpisztollyal. A rendőrség szerint elsősorban a lézerpisztoly árusításának és birtoklásának betiltásával lehetne gátat vetni az egyre gyakoribb támadásoknak.

Noha a törvény a légi közlekedést veszélyeztető cselekményeket tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetheti, a közelmúltba lezajlott első ilyen jellegű perben a bíróság csak felfüggesztett ítéletet szabott ki egy háziasszonyra, aki a múlt év során lézerpisztolyával az egyik berlini repülőtér közelében többször is elvakított pilótákat, és csak egy hajszálon múlott, hogy nem történt tömegszerencsétlenség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást