Kiváló az üzleti hangulat Németországban

Infostart
2010. október 22. 13:50
Egyre több jel utal arra, hogy Németország teljesen kiheverte a nemzetközi pénzügyi válságot, sőt gazdasági élete még a korábbinál is nagyobb ütemben fejlődik. A kutatóintézetek előrejelzése után most a kormány is úgy véli, hogy idén a növekedés üteme megközelíti a 3,5 százalékot. Így nem meglepő, hogy az üzleti hangulat is kiváló.

A müncheni Ifo intézet októberre vonatkozó legfrissebb üzleti hangulatindexe 107,6 pont, ami 0,2 százalékkal túllépi az elemzők által jósoltat. A gazdaságkutató intézet vezetője a jelentés ismertetésekor utalt arra, hogy az üzleti körök teljes bizalommal tekintenek a jövő elé, erre utal a hangulati index töretlen emelkedése.

Mindez kapcsolatban áll a gazdasági szakértők elemzéseivel, amelyek szerint Németországban a konjunktúra tartósnak ígérkezik.

Ezt most megerősítette Rainer Brüderle gazdasági miniszter is. Berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a kormány idén 3,4 százalékos gazdasági növekedésre számít, ami több mint kétszerese a tavaszi előrejelzésben várt ütemnek.

A miniszter az európai konjunktúra mozdonyának nevezte a német gazdaságot. Hozzáfűzte, hogy az örvendetes fellendülés együtt jár a munkanélküliség további csökkenésével.

A német ipar és kereskedelmi kamara arra számít, hogy jövőre legalább 300 ezer új álláslehetőséget sikerül teremteni és így hosszú idő után ismét három millió alá süllyed majd a munkanélküliek száma. Angela Merkel kancellár hivatalba lépésekor kijelentette, hogy egyik legfontosabb céljának a munkanélküliség leküzdését tekinti.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást