Kitelepítések Kínában a szupertájfun érkezése előtt

Infostart
2010. október 22. 10:16
Kína déli partvidékén 160 ezer embert telepítettek ki a Megi szupertájfun érkezése előtt, akadoznak a repülő- és kompjáratok. A Fülöp-szigeteken legkevesebb 36 ember vesztette életét a pusztító viharban, Tajvanon eltűnt 20 kínai turista.

A Megi az utóbbi évek legnagyobb trópusi vihara, és a kínai hatóságok komolyan veszik a felkészülést. Kanton és Fucsien tartományokban több ezer halászhajót rendeltek vissza a tengerről, és pusztító árvízre számítanak. Az utóbbi tartományban az alacsonyan fekvő területekről 150 ezer embert evakuáltak, Kantonban 10 ezer lakost vittek biztonságosabb helyekre.

Kínai szakértők figyelmeztetnek: az árhullám olyan súlyos lehet, hogy épületeket, vagy akár egész falvakat is elpusztíthat. Péntek reggel a vihar 220 kilométerre volt a partoktól. A tenger felett a széllökések ereje meghaladta a 170 kilométeres óránkénti sebességet.

Az egyik kínai légitársaság már leállította regionális járatait. Felfüggesztették a déli Hajnan szigetet a szárazfölddel összekötő kompjáratokat is. A kantoni tartományi fővárosban a helyi illetékesek a novemberben kezdődő Ázsiai Játékok sportlétesítményei miatt aggódnak. A játékok az olimpia után a második legnagyobb nemzetközi sporteseménynek számítanak.

A Megi a tizenharmadik tájfun, amely idén Kínára zúdul, és szakértők szerint 20 éve a legerősebb vihar a Csendes-óceán északnyugati régiójában.

Tajvanon a heves esőzés és az azt követő földcsuszamlás nyomán eltűnt 20 kínai turista és három helyi kísérőjük. Az egyik északkeleti megyében a víz elöntötte az utcákat, ezért bezártak az iskolák és leálltak a vonatok. A helyi meteorológiai hivatal szerint több mint egy méternyi csapadék esett.

A hatóságok helikopterekkel próbáltak kimenteni 400 turistát, akik Ilan megye partvidéki országútján ragadtak. Az autókra és más járművekre nemcsak sár, hanem kövek is zúdultak.

Hongkongban a lakosok megrohamozták a boltokat, hogy készleteket halmozzanak fel, bár az előrejelzés szerint a Megi elkerüli a körzetet. Áradásokra azonban így is számítanak, és lezárták a hongkongi kereskedelmi kikötőt.

Kína az idén már elszenvedett egy súlyos áradást, amiben 4300 ember tűnt el, vagy halt meg. Egyetlen iszapáradásban 1500 ember lelte halálát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást