Nyom nélkül legálisan verhető az asszony

Infostart
2010. október 19. 21:17
Az Egyesült Arab Emirátusok legmagasabb bírói testülete szerint a férjek és apák megverhetik feleségüket és gyerekeiket, de ha ezzel fizikai nyomot hagynak rajtuk, az már jogellenes. Az Emirátusokban nagyszámú nyugati és más külföldi is él, és a törvényeket velük szemben is alkalmazhatják.

Bár a Dubajba és az Emírségek más városaiba látogató külföldieket inkább érdeklik a bevásárlási és pihenési lehetőségek, mint az emberi jogok állapota, időről-időre a látogatók is szembesülnek az iszlám jogrendszert tükröző, és számukra szigorúnak tartott szabályokkal.

A brit sajtó sokáig cikkezett arról a párról, amelyet csókolózáson és alkoholfogyasztáson kaptak a tengerparton és emiatt egy hónapra börtönbe zártak Dubaiban.
Az Emirátusok Legfelsőbb Szövetségi Bírósága most újabb, a nyugatiak számára sokkoló állásfoglalást hozott: legális az asszony- és gyerekverés, ha nem hagy fizikai nyomot.

A bíróság egy olyan ügyben foglalt állást, amelyben egy férfi úgy megverte feleségét és felnőtt lányát, hogy azzal vágásokat és zúzódásokat okozott nekik.

A testület szerint a férfi bűncselekményt követett el, mert fizikai kárt okozott nekik, de megjegyezte: az iszlám törvénykezés engedi a fenyítést és fegyelmezést, ha az nem hagy nyomot. A szabályok szerint a felnőttkorba - gyakorlatilag serdülőkorba - lépő gyerekeket már nem szabad megverni.

A bírák szerint a fizikai nyomok azt bizonyították, hogy a férfi "visszaélt a fenyítéshez való jogával". Az állásfoglalás ellenére a családon belüli fizikai erőszak megítélése nem egységes az iszlám országokban. Sok tudós elítéli, de egyesek szerint megfelelő mód lehet egyes családi problémákra.

"Ha a feleség valami rosszat tesz, akkor a férj feljelentheti a rendőrségen" - fejtegette Dr Ahmed al Kubaiszi, az Emirátusi és Bagdadi Egyetem Saria Tanszékének vezetője - de, tette hozzá - "előfordulhat, hogy amit tett, az nem olyan súlyos, vagy nem akarja, hogy mások tudjanak róla, mert az nem jó a családnak. Ilyenkor jobb választás megütni az asszonyt" - közölte a Sarija- szakértő.

Tudósítók megjegyzik: az Emirátusokban - ultramodern építészete miatt - különösen Dubai nyugati városnak tűnik. Az óvatlan látogatónak azonban nem szabad azt hinnie, hogy egy nyugati értékekkel rendelkező társadalomba érkezett.

A BBC tudósítója szerint a helyi kultúra talán még konzervatívabb, mint más arab országokban. Kérdés, hogy mit szól az asszonyverés jogához az Emirátusokban élő több ezer külföldi, és hogy hogyan járnak majd el a bíróságok, ha az ő körükben is történik hasonló eset.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást