Már nem olyan "nagyfiúk" a szerb huligánok

Infostart
2010. október 19. 09:44
Futballhuligánokról tárgyal a szerb parlament a gazdasági és szociális gondok helyett, és várhatóan meg is szigorítja az idevonatkozó törvényt. A módosítás szombatig érvénybe lépne, akkor ugyanis a két legnépszerűbb belgrádi csapat játszik egymással. Eközben a genovai börtönben lévő szurkolók kérték, hogy helyezzék át őket másik börtönbe, mert félnek az albán raboktól.

Ez idő tájt Szerbia egyik legégetőbb gondja a labdarúgó-mérkőzések megszervezése és a huligán szurkolók megfékezése lett. Az államfő szinte naponta foglalkozik az üggyel, ma pedig a szerb parlament is napirendre tűzi: az ide vonatkozó törvény szigorító módosítását vitatják meg rendkívüli ülésen.

A javaslat szerint lehetőség lenne a randalírozók azonnali, harminc napos fogva tartására, és akár öt év börtön is kiróható a szurkolóknak nevezett rendbontókra.

A szerb parlament elnökasszonya kijelentette, hogy a szigorítást szombatig biztosan megszavazzák, mert akkor játssza rangadóját a két legerősebb szerb csapat, a Partizan és a Crvena Zvezda.

Egyelőre kérdés, mennyit segít a törvény a rendfenntartóknak, illetve az is kétséges, hogy egyáltalán lejátsszák-e a mérkőzést Belgrádban.

A genovai bíróságon még nem döntöttek a rendbontó szerb szurkolók sorsáról, akik időközben azt kérték, hogy helyezzék őket másik börtönbe, ahol nincsenek albán nemzetiségű fogvatartottak. Ezek ugyanis életveszélyesen fenyegetik a szerbeket, mert az olaszok elleni mérkőzés előtt albán zászlókat égettek.

Időközben gondoskodtak a szurkoló-utánpótlásról is. A Danas című belgrádi napilap kiderítette, hogy az elmúlt időszakban a délszláv háború veteránjainak meghívására 14-15 éves szerb fiatalok utaztak Oroszországba cserkésztáboroknak nevezett lágerekbe, ahol fegyverkezelésre és lövészetre tanították őket.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást