Nagy-Britanniában is jönnek a különadók

Infostart
2010. október 18. 15:27
A brit államkassza, részben a már lezajlott pénzügyi válság, részben az előző kormány által felvett hatalmas kölcsönök miatt, rendkívül súlyos hiánytól szenved, és a kormány a mérleget elsősorban a közkiadások jelentős megnyirbálásával kívánja egyensúlyba hozni. Csak az egészségügy és az oktatás mentesül a megszorításoktól. Ennek fényében fogadja megelégedéssel a brit közvélemény, hogy a bankok nyereségét magasabb adóval terhelik, és az adófizetés elkerülésére módot nyújtó kiskapuk bezárulnak.

A bankok nyereségét megadóztató, visszavonásig érvényben maradó törvény Nagy-Britannia, Franciaország és Németország közös elhatározásából született. A nagy bankoknak ezenfelül vállalniuk kell, hogy nem dolgoznak ki adófizetést megkerülő módozatokat, akár önmaguk, akár a betéteseik számára, még akkor sem, ha e kiskapuk teljesen legálisak.

A brit közvélemény azért is fogadja elégedetten e lépésnek a hírét, mert a hitel-krach idején tönkremenéssel fenyegetett bankokat az állam húzta ki a csávából, feltőkésítésükre áldozta az adófizetők több százmilliárd fontját. Most itt az idő, hogy ezt meghálálják - vélik az emberek. Ugyanakkor néhány szakértő tart attól, hogy a pénzintézetek esetleg a klienseikre hárítják a terhek egy részét, ha másképp nem, azzal, hogy még kevesebb hitelt nyújtanak a kisvállalkozóknak.

A pénzügyi tranzakciókat sújtó, új Robin Hood-adó 20 milliárd fontot jövedelmezhet a brit államháztartás számára, a bankár-prémiumok és az évi 100 ezer fontot keresők jövedelmének 50 százalékos megadóztatása további milliárdokat, az adófizetés megkerülését tiltó intézkedés pedig nem csak a bankokat kényszeríti becsületesebb adózásra, hanem a szuper gazdagokat is.

A brit Szakszervezeti Tanács évente tartott, a szegénység problémájával foglalkozó konferenciáján a testület alelnöke hangsúlyozta hétfőn elhangzott beszédében, hogy a hatalmas államháztartási hiányt meg lehet oldani a közszolgáltatások visszafejlesztése és a szociális juttatások megnyirbálása nélkül is, ha megszüntetik az évi 25 milliárd font veszteséget okozó adófizetés-elkerülő kiskapukat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást