Az európai terrortámadás lehetséges célpontját is ismerik?

Infostart
2010. október 15. 18:00
Az amerikai kormány szerint továbbra is terrortámadások fenyegetik Európát, és ezért fenntartják az amerikai utazóknak szánt figyelmeztetést. Több európai ország is fenntartja a készültséget.

Az amerikai külügyminisztérium közölte, hogy fenntartja az Európába tartó, vagy ott élő amerikaiaknak kiadott figyelmeztetést a potenciális terrortámadásokról, bár elismerte, nem tud konkrét célpontról, vagy szervezkedésről.

A figyelmeztetést még október elején adták ki, azt követően, hogy Pakisztánban egy európai célpontok ellen tervezett merénylet-sorozatról szereztek tudomást. Ezt követően a CIA robotrepülőgépes támadásaiban megölték az összesküvés feltételezett résztvevőit, vagy legalábbis közülük néhányat, akik német és brit állampolgárok voltak.

Az amerikai figyelmeztetést követően Nagy-Britannia, Németország és Franciaország is készültséget rendelt el, és óvott a másik országba történő utazástól. Mindennek nyomán kisebbfajta feszültség alakult ki, a német kormány például az amerikai egy "hipotetikus" fenyegetésre adott túlzott reakciójára panaszkodott - írta a Guardian.

A lap idézte az amerikai külügyminisztérium terrorizmus-elhárítási ügyekkel foglalkozó illetékesét, aki a héten az európai fővárosokban járt. Daniel Benjamin azt állította: továbbra is teljesen jogos fenntartani a figyelmeztetést. "Nagyon is hihető információval rendelkezünk, bár egyes részletek hiányoznak". Emiatt a figyelmeztetés általános, és nem említ konkrét országokat - ismerte el Benjamin.

Az amerikai média azonban többet vél tudni, és potenciális célpontnak nevezte a berlini Adlon szállót, valamint az Eiffel tornyot Párizsban.

Benjamin azt mondta: nehéz szívvel és megfontoltan adták ki a figyelmeztetést és azt állította: európai tárgyalópartnerei teljes mértékben egyetértettek vele a fenyegetés szintjéről. "Nem volt komoly nézeteltérés, bár elfogadták, hogy az amerikaiak egy kicsit másképp csinálják a dolgokat" - mondta.

Nyugati illetékesek szerint a pakisztáni kormány által nem ellenőrzött törzsi területek a terrorcsoportok "olvasztótégelyévé" váltak, és ezeket egyre nehezebb megkülönböztetni egymástól. Ezen a területen rejtőzik a Hakkani-hálózat, a pakisztáni tálibok és a nyugati születésű dzsihadisták csoportjai, akik Pakisztánba mentek kiképzést kapni - mondják.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást