Hamis a lőcsei fehér asszony legendája

Infostart
2010. október 1. 12:23
Végérvényesen bebizonyosodott, hogy hamis volt a lőcsei fehér asszonyról szóló legenda. A kutatás igazolta, hogy biztosan nem Korponainé Géczi Julianna maradványai vannak az osgyáni templomban.

Tavaly augusztusban röppent fel a hír, hogy a Rimaszombati járásban lévő Osgyán község római katolikus templomának kriptájában a magyar történelem egyetlen, hazaárulásért lefejezett asszonyának, Korponayné Géczy Juliannának a földi maradványai találhatóak.

A település plébánosa, Peter Madúch két évvel ezelőtt nyittatta fel a kriptát. Az oltár alatt levő üregben tíz, bizonyíthatóan a 18. és a 19. századból származó koporsót talált.

A plébános figyelmét az egyik koporsó keltette fel, amely felirat nélküli és dísztelen volt. A ruhamaradványok alapján egyértelműen női csontváz feküdt benne, a koponya elvált a test többi részétől.

Az Osgyán történelmét kiválóan ismerő plébános a furcsa csontváz miatt kezdett gyanakodni arra, hogy a jeltelen koporsóban esetleg Korponayné Géczy Julianna teteme lehet.

A lőcsei Szepességi Múzeum munkatársai még tavaly nyár elején mintát vettek a csontvázból, a koporsóból és a ruházatból, annak alapján szerették volna tudományosan bebizonyítani, hogy a kriptában levő maradványok a 18. század elejéről származnak. A kutatást idén év elején zárták le, ám eredményeit csak most hozták nyilvánosságra.

Amint arról a pénteki Új Szó beszámol, a kutatók arra a végső következtetésre jutottak, hogy biztosan nem a lőcsei fehér asszony maradványai pihennek az osgyai római katolikus templom kriptájában. A koporsókból és a ruházatból vett minták bebizonyították, hogy a kriptában lévő maradványok a Bakos és a Luzsánszki család maradványai.

A lap szerint az antropológusok állítólag megtalálták a lőcsei fehér asszony végső nyughelyét, de erről csak később nyilatkoznak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást