Moszkva megadja Pekingnek, amire vágyik

Infostart
2010. szeptember 28. 13:30
Oroszország Kína teljes földgázigényét ki tudja elégíteni azt követően, hogy a két országa elnöke energetikai megállapodásokat írt alá Pekingben. A két szomszéd emellett a szén-, a nukleáris és a megújuló energia szektorban folytatott együttműködésről is kötött egyezményt. Egy orosz illetékes közölte: a gázszállítás már 2015-ben megindulhat.

Oroszország kész kielégíteni az energiaigényes Kína teljes földgáz-szükségletét - erről beszélt Pekingben újságírók előtt Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes. A Vlagyimir Putyin szövetségesének tartott Szecsin közölte, hogy öt éven belül meg is indulhatnak a szállítások.

A kínai-orosz egyezmény értelmében a Gazprom 30 éven át, évi 30 milliárd köbméter földgázt exportál majd Kínába. Az elvi megállapodást még a kereskedelmi szerződéseknek kell követniük, amelyeket Szecsin szerint a jövő év közepére írhatnak alá.

Oroszország a világ legnagyobb energiatermelője, Kína pedig a legnagyobb energia felhasználó. Az egyre izmosodó kínai középosztály növekvő energiaigényei miatt Kína folyamatosan további forrásokat keres.

Bár az oroszok számára Európa a legnagyobb olaj- és földgázexport piac, a sokáig egymást gyanakvóan szemlélő Moszkva és Peking is egy ideje arra törekszik, hogy újabb energiaforrásokat és piacokat találjon. A megállapodást eddig az árak körüli vita fékezte: Kína túl magasnak találta az európaiak által fizetett gázárakat.

A Gazprom nem tért ki arra, hogyan juttatná Kínába a földgázt, de ismert, hogy az állami energiacég hosszú ideje dolgozik az Altáj-vezetéken, amely Szibéria nyugati felét kötné össze Kína keleti partvidékével, és egészen Sanghajig érne.

Oroszországot már megelőzte a volt közép-ázsiai szovjet tagállam, Türkmenisztán, amely az idén elkezdett szállítani Kínának saját gázvezetékén. A következő években Kína lesz a türkmének legnagyobb felvevő piaca. Arra az időre, amikor beindulnak az orosz szállítások, Türkmenisztánból már várhatóan évi 40 milliárd köbméternyi gáz érkezik majd Kínába.

Közben Dmitrij Medvegyev orosz és Hu Csin-tao kínai elnök az együttműködés új fejezetéről beszélt. A háromnapos látogatásra érkezett orosz elnök házigazdájával együtt megnyitott egy Szibériából Kínáig érő, 1000 kilométeres olajvezetéket. Ezen évi 15 millió tonna olaj érkezik majd a következő húsz évben Kínába.

Oroszország és Kína is az Egyesült Államok riválisának tartja magát, és állandó tagként vétójoggal bír az ENSZ Biztonsági Tanácsában.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást