Fonák helyzetbe került a fellendülő német gazdaság

Infostart
2010. szeptember 27. 19:40
A német gazdaság a pénzügyi válság óta szinte példa nélküli lendületbe jött, a Nemzetközi Valutaalap becslése szerint világviszonylatban feltornászta magát az élvonalba. A fellendülés tartósságát azonban egyre jobban veszélyezteti a súlyos szakemberhiány - ami miatt már az Ipar- és Kereskedelmi Kamara is megkongatta a vészharangot.

Az idegenek integrációjával kapcsolatos vitába most beleszólt a Német Ipar- és Kereskedelmi Kamara elnöke is, rámutatva arra, hogy ha nem intézkednek gyorsan a szakemberhiány pótlására, a jelenleg szépen ívelő konjunktúra rövid időn belül visszaesik, és Németország válságba kerül.

Mint kifejtette, közel félmillió jól képzett szakember hiányzik az ország gazdaságából, és ez a nemzeti össztermelést 25 milliárd euróval károsítja. Sajtónyilatkozatában javasolta, hogy a mind súlyosabbá váló helyzetet részben a belső potenciál jobb kihasználásával, részben pedig a külföldi szakemberek becsábítása útján orvosolják.

Az Ipar- és Kereskedelmi Kamara elnöke szerint kedvezőbbé kell tenni az ipari tanulók elhelyezkedési feltételeit, hogy jobban össze tudják egyeztetni a munkába állást a családalapítással. Külföldről pedig a betelepedési feltételek csábítóbbá tétele útján kell a mérnökök, informatikusok és a jól képzett szakemberek beáramlását élénkíteni.

Ezek között említette a kelet-európai diplomák bürokráciamentes elismerését, továbbá azt, hogy csökkentsék azt az összeget, amelyet kilátásba helyezett keresetként a bevándorolni készülő személyeknek fel kell mutatniuk munka- és letelepedési engedélyük kérelmezésekor.

Eddig csak olyan állás esetében adtak a német hatóságok tartózkodási és munkaengedélyt, amellyel az évi bruttóbér elérte a 66 ezer eurót. Az Ipar- és Kereskedelmi Kamara elnöke szerint kezdő fizetésként elegendő lehetne akár a 40 ezer euró is az ország vonzerejének fokozására.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást