A francia Riviérára vonatozhatnak az orosz gazdagok

Infostart
2010. szeptember 27. 21:33
Csaknem százéves kihagyás után ismét van vasúti összeköttetés Moszkva és Nizza között, az első járat a hétvégén érkezett meg a francia Riviérára.

Az alapvetően a vonatozást kedvelő orosz gazdagok számára kitalált járat a tervek szerint csütörtök délutánonként indul el az orosz fővárosból és szombat estére érkezik meg Nizzába, ahonnan másnap, vasárnap este indul vissza.

Az öszesen 12 kocsiból álló, 136 utas befogadására képes szerelvényen mindössze egy másodosztályú vagon található, a többi luxuskategória. Ez a jegyek árán is tükröződik: a másodosztályú helyjegy ára 300, a luxuskategóriáé pedig 1200 euróba, mai árfolyamon mintegy 340 ezer forintba kerül. A vonat Fehéroroszország, Lengyelország, Csehország, Ausztria és Olaszország érintésével érkezik meg Franciaországba és mintegy húsz városban, egyebek mellett Minszkben, Varsóban, Bécsben, illetve Milánóban áll meg.

A szerelvényt elindító orosz RZD társaság szóvivője azt mondta: tudatában vannak, hogy repülővel lényegesen gyorsabb az utazás, de a 3300 kilométeres távot azoknak a tehetős orosz utasoknak javasolják, akik szeretik a vonatozást és szívesen gyönyörködnek a változatos tájakban. Céljuk egyébként az, hogy az ötven órás utazás is a vakációzás része legyen: a luxusosztályt választóknak egy vagy kétágyas, vécével és zuhanyzóval ellátott fülke áll rendelkezésükre, és minden kocsiban külön étterem működik.

Az első vonat egyébként múlt csütörtökön zeneszó mellett hagyta el a moszkvai Belorusz pályaudvart, és a zenészek Edith Piaf francia énekesnő "Semmit sem bánok" című slágerét játszották a vállalkozó szellemű utasoknak. A szervezők elmondása szerint a jegyek kilencven százalékát sikerült eladni, és azzal számolnak, hogy rövidesen heti négy-öt szerelvényt is elindíthatnak Nizza felé.

A cári időkben az orosz arisztokrácia előszeretettel látogatta a francia Riviérát, a XIX. század végétől egészen 1914-ig közvetlen vonatjárat kötötte össze Moszkvát Nizzával, és a kommunizmus bukása óta ez a vonzalom újjáéledt. A változás a régi időkhöz képest abban áll, hogy az újgazdagok mellett az orosz maffia vezérei is részesülni akarnak a francia tengerpart nyújtotta élvezetekből.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást