Pénzmosás vagy elszámolási hiba?

Infostart
2010. szeptember 22. 20:40
A Vatikán bankja, az IOR szerint egy hibás elszámolás miatt "indítottak támadást" az intézmény ellen azzal, hogy pénzmosás gyanúja miatt nyomozás kezdődött. Az olasz rendőrség 23 millió eurónyi összeget zárolt. A pápai állam pénzemberei szerint azonban nem történt bűncselekmény, csak egy hiba.

XVI. Benedek pápa elégedetten térhetett haza nagy-britanniai útjáról, mert a szkeptikus britek tömegeit sikerült megnyernie magának. Otthon azonban kínos botrány várta.

Az olasz hatóságok pénzmosás gyanúja miatt nyomoznak a Vatikán bankja ellen. Ettore Gotti Tedeshci bankelnök azonban szerdán azzal védekezett, hogy nem történt törvénysértés, csupán egy hiba miatt támadt gyanú.

"Megalázó, hogy vizsgálat indult. Egy eljárási hibát használnak fel arra, hogy megtámadják az intézményt, annak elnökét és általában a Vatikánt" - mondta a feldúlt Tedeschi egy olasz lapnak. A kérdéses pénzügyi művelet teljesen hétköznapi volt, a Vatikán bankja egyik számlájáról másik számláira mozgattak át pénzt. Az elmúlt hónapokban új belső normákat vezettek be, hogy megfeleljenek a nemzetközi normáknak - tette hozzá.

A bankelnök és helyettese ellen két római vizsgálóbíró rendelt el nyomozást, mert gyanújuk szerint megsértették az Európai Unió pénzmosás elleni szabályait.

A Vatikán megdöbbenésének adott hangot és teljes bizalmáról biztosította két dolgozóját.

Igazságügyi források szerint az olasz rendőrség megelőző célzattal 23 millió eurónyi pénzt zárolt az IOR-nak egy olasz pénzintézetnél nyitott számláján.

A pénzügyi rendőrség gyanúsnak talált két transzfert és ezután fagyasztotta be a számlát. Az egyik átutalással 20 millió eurót akartak küldeni egy amerikai bank német fiókjába, a másikkal három milliót egy olasz bankba.

A vatikáni bank a pápai állam pénzét és világszerte sok vallásos intézmény és jótékonysági alap pénzeit kezeli.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást