Kompromisszumot keresnek a demokraták

Infostart
2010. szeptember 7. 18:40
Nyolc héttel az amerikai kongresszusi választások előtt Barack Obama elnök nagyszabású foglalkoztatási programot hirdetett meg, amivel a gazdasági kilábalást segítené. Egyre erősödő republikánus ellenfelei szerint azonban csak növelné az állami költekezést. Nem valószínű, hogy Obama javaslatából még az idén törvény lesz, mert a nyári szünet után röviddel a kongresszusi képviselők és jelöltek a kampánnyal lesznek elfoglalva.

Keményen bírálta a republikánusokat és egyúttal a munkahelyteremtő képében lépett fel Barack Obama amerikai elnök, két hónappal a kongresszusi választások előtt.

Az elnök az északi Milwaukee iparvárosban mondott beszédében azt ígérte, hogy 50 milliárd dolláros infrastruktúra-programmal ad lökést a gazdasági talpra állásnak. A program részeként 150 ezer mérföldnyi új út, 4000 mérföldnyi vasút és 150 mérföldnyi új kifutópálya épülne - hasonlóan Roosevelt elnök New Dealjéhez, amely kihúzta Amerikát a nagy gazdasági válságból.

Obama a Munka napján tartotta beszédét, és azt mondta, hogy republikánus ellenfelei azt remélik: az amerikai nép elfelejti, hogy az ő politikájuk vezetett a gazdasági visszaeséshez. "Elleneztek mindent, amivel a gazdaságot próbáltam segíteni, javaslataikkal pedig csak mélyítették a problémát" - mondta.

Obama választási szlogenje a "Yes, we can", azaz "igen, meg tudjuk csinálni" volt, és most úgy írta le a konzervatívokat, hogy azokra viszont a "nem tudjuk megcsinálni" jelmondat illik. "Ha én azt mondanám, hogy a tengerben halak élnek, akkor ők azt is tagadnák".

A republikánusok értésre adták, hogy Obama nem számíthat rájuk, és azonnal azt mondták az 50 milliárd dolláros programról, hogy az tovább növeli a már így is túlzó állami kiadásokat és az adókat.

Obama elismerte, hogy az elmúlt nyolc hónapban nem sikerült látványosan csökkenteni az amerikai munkanélküliséget. A családokra háruló pénzügyi teher soha nem volt ilyen nagy - mondta és türelmet kért a választóktól. "A nyers igazság az, hogy nincs varázspirula, ezeket a problémákat nem lehet gyorsan megoldani."

Az elnök számára azonban nehézséget jelent, hogy saját, demokratapárti képviselői is ellenállhatnak. "Csak akkor érhetünk el bármit is, ha a republikánusok együttműködnek velünk, amire jó ideje nem volt példa" - utalt a Szenátus demokrata elnökének szóvivője arra, hogy a választói haragtól tartó demokraták kompromisszumot keresnek majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást