Miért védtelenebb a "Tokay" a portóinál?

Infostart
2010. szeptember 3. 20:40
Nem használhatják majd a jövőben például a "Tokay" elnevezést az ausztrál bortermelők az ország és az EU kereskedelmi megállapodása nyomán. A távoli kontinensen eddig az európai földrajzi régiókat idéző nevekkel is árulhattak borokat és pezsgőt.

Ausztrália európai borexportja tízszer akkora, mint amennyi bort az EU-termelők eladnak a távoli kontinensen, az Unió szerint mégis fontos mérföldkő a megállapodás. Az alkuval Ausztráliában is ugyanolyan védelmet kapnak az európai termelővidékek, mint otthon. Így a távoli kontinens termelőinek egy éven belül le kell állniuk a pezsgőtermelő francia vidék, a Champagne nevének használatával, és nem nevezhetik boraikat portóinak, burgundinak vagy chablis-nak sem.

Brüsszel azt reméli, hogy ezzel sikerül majd növelnie az európai borok piaci részesedését Ausztráliában - jelenleg 68 millió eurónyi nedűt szállítanak az egyre nagyobb borhatalommá váló országba.

Védelmet kapnak az ausztrál földrajzi elnevezések, így a Barossa és a Coonawarra is.

Az egyezmény szerint Európa 16 további ausztrál bortermelési technikát fogad el - így például az íz befolyásolására a tölgyfa darabkák használatát.

Bár az európai export jóval szerényebb, mint az ausztrál, Dacian Ciolos kereskedelmi biztos azt mondja, hogy mindkét fél nyert a megállapodással. Valamilyen oknál fogva ugyanakkor a tokaji esetében engedékenyebbnek bizonyult az Unió. Az ausztrálok ugyanis azt nem további egy, hanem még tíz évig használhatják az ott "Tokay"-ként használt nevet.

Az ausztrál tokajinak szinte semmi köze nincs a magyarhoz, az országban csak "ragacsosnak" becézett desszertbort a francia muscadelle szőlő egyik fajtájából állítják elő.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást