Bernanke: "Nem volt remény a Lehman megmentésére"

Infostart
2010. szeptember 3. 18:50
Be kell zárni a pénzügyi rendszert fenyegető intézményeket - fejtette ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke egy kongresszusi vizsgálóbizottság előtt. Bernanke azt is elmondta: nem látta előre, hogy az ingatlan-lufi kipukkadása ilyen komoly válsághoz vezet. A Fed a nyáron jogokat kapott arra, hogy szigorúbban ellenőrizze a nemzetközi piacokat is befolyásoló amerikai pénzrendszert.

"Ha a válságnak egyetlen tanulságát kell említeni, akkor az az, hogy meg kell oldani a túl nagy bankok problémáját" - utalt a Fed elnöke azokra az intézményekre, amelyeket méretük miatt eddig megpróbáltak megmenteni.

A Kongresszus Pénzügyi Válság Felmérő Bizottsága előtti meghallgatásában Bernanke arról is beszélt, hogy a Fed képtelen volt megmenteni 2008-ban a csődtől a Lehman Brotherst. A banknak ugyanis nem volt elég biztosítéka a mentőkölcsönhöz. Egy nappal korábban a Lehman volt vezérigazgatója azt hangoztatta, hogy a bankot talpon tudták volna tartani, de a felügyelőszervek nemet mondtak.

A kongresszusi bizottság tagjai feltették a kérdést: miért nem lehetett kimenteni a Lehmant, miközben más intézményekbe többmilliárd dollárt pumpáltak. Bernanke azt mondta: nagyon szomorúan, de elfogadta, hogy nem volt más megoldás, és saját hibájának tartja, ha azt a benyomást keltette: volt még remény.

A kongresszusi testület egy éve vizsgálja a nagy pénzügyi válság okait. Egy nyáron elfogadott törvény nyomán az amerikai pénzügyi felügyelőszervek jogot kapnak arra, hogy felszámolják az olyan cégeket, amelyek összeomlása fenyegetheti a pénzügyi rendszert. "Az ilyen intézmények kimentése egészségtelen. A csődbemenetelhez túl nagynak tartott cégek egyszerre voltak a válság okai és annak akadályozói, hogy a politikusok megfékezzék a válságot" - mondta Bernanke.

A Fed elnök arról is beszélt, hogy nem ismerte fel időben a pénzügyi rendszer hibáit, amelyek az ingatlanpiac visszaesésének hatásait felerősítve gazdasági katasztrófát okoztak. A lakáspiac bajait egy vírusos fertőzéshez hasonlította, amely az élelmiszerláncba bekerülve még nagyobb gondokat okozott. Azt azonban visszautasította, hogy a Fed passzívan szemlélte az ingatlan-lufi kipukkadását.

Az amerikai jegybank elnök a válságban szerepet játszó összetett pénzügyi eszközökre utalva azt is megjegyezte: az innováció nem mindig jó dolog, "mert egyes újításokat arra lehet felhasználni, hogy méltatlan előnyökhöz jussanak egyesek, nem pedig ahhoz, hogy hatékonyabban működjön a piac".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást