Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megverték, mert ramadán idején kávézott

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Túl van az életveszélyen, de még mindig nem lehet kihallgatni azt a szenegáli származású muzulmán férfit, akit két hete fiatalok egy csoportja agyba-főbe vert a kelet-közép-franciaországi Lyon belvárosában. A 45 éves családapa \"bűne\" az volt, hogy nem tartotta be a muzulmán böjtöt, a ramadánt.

Hamara Diarra a kétmilliós város egyik központi teraszán üldögélt augusztus 13-án, amikor egy fiatalember hozzálépett és szemrehányást tett neki, amiért napnyugta előtt kávét iszik, megsértve ily módon a ramadánt. A muzulmánok nagyböjtje augusztus 11-én kezdődött meg, és a vallási előírások szerint a buzgó híveknek egy hónapon át, idén nagyjából szeptember 11-ig napkeltétől napnyugtáig nem szabad enniük, inniuk és még szexuális életet sem élhetnek.

A meglehetősen kimerítő aszkézis a tanítás szerint alapvetően a muzulmánok türelmét, szerénységét és lelki elmélyülését hivatott elősegíteni, ám a lyoni eset azt mutatja, hogy vannak, akik nem ismerik a böjtnek ezt a vonatkozását. A kérdőre vont férfi mindenesetre azzal próbálta lerázni a tolakodót, hogy kijelentette: a saját lelkiismerete szerint cselekszik, és abba másnak nincs beleszólása.

A "hagyományvédő" azonban elégedetlen volt a válasszal, és a helyszínre érkező, algériai származású barátaival immár erőszakkal igyekeztek jobb belátásra bírni a ramadán megsértőjét oly módon, hogy fején előbb egy palackot, majd egy széket törtek szét. A durva "érveket" követően a szenegáli férfit súlyos fejsérülésekkel szállították kórházba, és a sebészeten koponyalékeléssel mentették meg az életét, de állapota azóta is válságos, és a Le Figaro című napilap beszámolója szerint továbbra sincs kihallgatható állapotban.

A támadást a lyoni nagymecset igazgatója határozottan elítélte, hangsúlyozva, hogy a fiatalok magatartása nem egyeztethető össze az iszlám tanításával. Kamel Kabtane egyben emlékeztetett arra is, hogy a muzulmánok egyedül Isten előtt felelősek magatartásukért, és senkinek sincs joga arra, hogy mások vallásos gyakorlatát megítélje.

A magyarázat azonban valószínűleg nem lépte túl a város határait, három nappal a lyoni férfit ért agresszió után ugyanis a dél-nyugat franciaországi Toulouse városában is hasonló indíttatású esetre került sor. Ott az egyik hipermarketben két kamasz egy fiatal nőnek esett neki, amiért ramadán idején élelmiszert vásárolt. A fiatalasszony azzal próbálta rövidre zárni a vitát, hogy közölte, zsidó vallású, ezért a böjt rá nem vonatkozik, ám az új információtól a fiatalok még dühösebbek lettek, és a továbbiakban immár származása kapcsán szidalmazták, majd fizikailag is bántalmazták az áldozatot.

Az esetről beszámoló újságírókat külön megdöbbentette az a tény, hogy a helyszínen tartózkodó egyik áruházi őr tétlenül nézte végig a nő bántalmazását. A férfi később azt mondta az ügy kapcsán a rendőröknek, hogy a ramadán miatt egész nap böjtölt, és abban a pillanatban csak az érdekelte, hogy végre hazamehessen és napnyugta után enni tudjon.