Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megosztja a romakérdés a francia politikát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia kormányfő az Európai Bizottság elnökéhez fordul a romák ügyében, összehangoltabb uniós szintű cselekvést kérve a Kelet-Európából érkező cigány bevándorlás kezelésére. A nyári vakációjáról visszatérő François Fillon kezdeményezése egyebek mellett a felfűtött francia belpolitikai vita lecsendesítését hivatott elősegíteni, az illegális romatáborok csaknem egy hónapja megkezdődött felszámolása ugyanis mára országos tiltakozási hullámot váltott ki.

A hatóságok az elmúlt hetekben több tucat illegális szálláshelyet szüntettek meg, és mintegy nyolcszáz embert toloncoltak vissza származási országába, a legtöbbet Bulgáriába és Romániába. Az intézkedés ellen, amelyet augusztus elején maga Nicolas Sarkozy elnök helyezett kilátásba, immár nem csak bal-, hanem jobboldali politikusok is tiltakoznak, ily módon a kérdés keresztbe metszi a hagyományos politikai törésvonalakat.

Az illegális táborozás számos baloldali vezetésű település vezetői számára jelent komoly fejtörést, és a belügyminiszterhez és az államfőhöz hasonlóan a romatelepeket sok helyen a bűnözés melegágyának tekintik. A kitoloncolások ellenzői - köztük jobboldali politikusok - viszont azt mondják, hogy ez a fajta szemlélet a cigányok kollektív megbélyegzéséhez vezet, és olyan állami intézkedéseket követelnek, amellyel integrálni lehet azokat, akik tisztességes életet akarnak élni.

Brice Hortefeux belügyminiszter azonban hajthatatlan, szerinte a kormány politikáját alapvetően egy szűk fővárosi média- és politikai elit, valamint az a baloldali "milliárdos" réteg bírálja, amely amúgy egyáltalán nem ismeri a francia valóságot. A politikus egy rádióinterjúban azt mondta: a kitoloncoltaknak nem származásuk miatt kell távozniuk, hanem azért, mert törvénytelenül tartózkodnak az országban. A franciák véleménye meglehetősen egyértelmű, nem lehet törvénytelenül elfoglalni mások földjét, házát vagy lakását - hangsúlyozta.

Brice Hortefeux azt mondta: nem készítenek etnikai alapú bűnözési statisztikákat, azt azonban tudják, hogy a román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények száma Párizsban tavaly 138 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. A politikus augusztus 30-a helyett már szerdán találkozik a román kormány két tagjával, és az eddig megjelent hírek szerint azt kéri majd tőlük, hogy tegyenek komolyabb erőfeszítéseket a hazatoloncoltak otthontartására.

Mert azzal minden kormánypárti politikus tisztában van, hogy a kiutasítottak nagy része néhány napon vagy héten belül ismét visszatér Franciaországba, uniós állampolgárokként ugyanis ehhez joguk van. Nem véletlen, hogy a belügyminiszter figyelmeztetett: szó sem lehet arról, hogy minden francia területre érkező romát befogadjanak.

Az ügyben megszólaló elemzők jelentős része egyébként François Fillon kormányfőhöz hasonlóan úgy véli, hogy a cigányok helyzetét európai szinten kell kezelni. Az "utazó emberekként" emlegetett franciaországi romák pedig mindeközben attól tartanak, hogy a Kelet-Európából érkezők rossz fényt vetnek rájuk.