Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Inog a szlovák védelmi miniszter széke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szlovák ellenzék szerint a védelmi miniszter lehet a Radicová-kabinet első tagja, aki ellen bizalmatlansági indítványt nyújtanak be.

Lubomir Galko hivatalba lépése óta az ellenzék támadásainak kereszttüzében áll. Először amiatt, hogy mint a sajtó kiderítette, alig tud angolul, pedig ezen a poszton a tárgyalási szintű idegennyelv-ismeretnek alapvető követelmény. Azt is furcsállotta az ellenzék, hogy a 42 éves informatikusnak semmi tapasztalata sincs a védelmi tárcánál, korábban egy hipermarket vezetője, majd egy hazai üzletlánc tulajdonosa volt.

Galko üstökösként robbant be a nagypolitikába a másfél évvel a választások előtt alakult Szabadság és Szolidaritás Párt alelnökeként, amely a júniusi választásokon teljesen váratlanul a harmadik helyen jutott a törvényhozásba.

A politikus első ballépést akkor követte el, mikor olyan embert jelölt a katonai elhárítás élére, aki nem esett át a szükséges biztonsági átvilágításon. A miniszter ezt beosztottjai gyanús mulasztásával magyarázta. Robert Fico ennek kapcsán kijelentette: aki védelmi miniszterként ekkora baklövést követ el, az máris politikai hulla.

Közben Galko ellenőrzésekbe kezdett a minisztériumban és a sajtó szinte naponta ír elődje, Jaroslav Baska gyanús ügyleteiről. Az egyik az 57 millió eurós megrendelés a MI-17-es katonai helikopterek felújítására, amelyet mindössze néhány nappal távozása előtt írt alá a korábbi tárcavezető. Két olyan gép korszerűsítését is megrendelték, amelyeket az orosz gyártó szerint az év végén ki kell vonni a forgalomból.

Arra is fény derült, hogy még 2008-ban a hadsereg közbeszerzési pályázat nélkül, méregdrágán vásárolt hat Zodiac FC 470 típusú gumicsónakot, amelyekhez azonban a cég nem szállította le a motorokat. A közelmúltbeli közép-szlovákiai felhőszakadások idején kivezényelték a hadsereg műszaki alakulatait, ám a drága pénzen beszerzett eszközöket nem tudták mentésre használni, mivel az evezésre kényszerülő katonák mellett semmi és senki sem fért el.

Lubomir Galko ezért a sajtóban felszólította a korábbi védelmi minisztert és Robert Fico volt kormányfőt, magyarázzák meg az árvízkárosultaknak, miért vásároltak mentésre használhatatlan csónakokat. A gyanús ügyletek miatt Galko büntetőfeljelentést tett az ügyészségen.