Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nem hárult el teljesen a sztrájkveszély a brit reptereken

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A brit repülőtéri alkalmazottak az utolsó augusztusi hétvégére hirdettek bérsztrájkot. Ez háromnapos ünnep Nagy-Britanniában, százezrek utaznak ilyenkor nyár végi üdülésre, és mivel szeptemberben elkezdődik a tanítás, százezrek térnek vissza iskoláskorú gyerekeikkel külföldi nyaralásról. A sztrájk hatalmas káoszt okozott volna, de végül megegyezés született a repülőteret működtető BAA és a szakszervezet tárgyalómegbízottai között.

Heathrow, Stansted, Southampton és három skót város: Glasgow, Edinburgh és Aberdeen repülőtereit bénította volna meg a munkabeszüntetés.

A sztrájkveszély még nem hárult el teljesen, az alkalmazottak szavazni fognak arról, hogy kielégítőnek találják-e a szakszervezet által kiharcolt új bérfeltételeket. Ha nem, akkor későbbi időpontban mégis a sztrájk mellett dönthet a hatezer repülőtéri tűzoltó, szerelő és biztonsági ember.

A British Airways légiforgalmi társaság igazgatósága különösen jó hírként fogadja, hogy a sztrájkfenyegetés ügyében a keddre virradó éjszakán megállapodás született, hiszen a BA bevételét áprilisban a vulkáni hamufelhő okozta zűrzavar, majd pedig a saját légikísérőinek a háromszori munkabeszüntetése tépázta meg.

Egyelőre titokban tartják, hogy pontosan miféle egyesség jött létre a spanyol tulajdonban lévő repülőtérműködtető BAA és a Unite szakszervezet között. A vállalat tavaly bérbefagyasztást hajtott végre nehézségei miatt, és idén egy vagy - bizonyos feltételek mellett - másfél százalékos béremelésre mutatott hajlandóságot.

Valószínű, hogy ezen nem emelt, inkább kedvezményeket tartalmaz az új megállapodás. A sok kellemetlenséget átélt brit légi utazóközönség reméli, hogy a repülőtéri alkalmazottak kielégítőnek találják a feltételeket.