"Csupán" félmillió euróba kerül a gazdasági állampolgárság Montenegróban

Infostart
2010. augusztus 12. 13:47
Fél millió euróért Montenegróban gazdasági állampolgárságot lehet kapni. Állítólag ilyen státusz iránt érdeklődik Roman Abramovics orosz üzletember a londoni Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa is. A németek bírálják ezt, és azt kezdeményezik, hogy Montenegrót töröljék a schengeni fehér listáról.

Ezt a meglehetősen szokatlan lehetőséget hivatalosan a montenegrói kormány jelentette be azzal a magyarázattal, hogy ezzel is a külföldi tőkét és beruházókat igyekeznek Montenegróba csalogatni

Az a személy, aki legkevesebb fél millió eurót ruház be, úgynevezett gazdasági állampolgárságot kap, azzal a feltétellel, hogy ennek a pénznek bizonyos hányadát az államkasszába fizeti be.

Csakis tiszta múltú, tekintélyes és elismert üzletemberekről lehet szó - áll a a montenegrói kormány közleményében. A sajtó emlékeztetett arra, hogy ilyen gazdasági állampolgárságot kapott a közelmúltban Thaiföld egykori államfője, Thakszin Csinava, és állítólag hasonló állampolgárságra tart igényt Roman Abramovics orosz üzletember, a londoni Chelsea futballcsapat tulajdonosa.

Az egyik német párt szerint az Európa Unió elleni kihívásról van szó, és nem maradhat következmények nélkül. A német kormánypárt azt kezdeményezi, hogy a gazdasági állampolgárság lehetősége miatt Montenegrót töröljék a vízummentes shengeni fehér listáról.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást