eur:
393.11
usd:
367.3
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Óriási károk és halálos áldozatok Csehországban

A hadsereg is segít a mentésben Csehország árvíz sújtotta területein, a kormány pedig árvízalap létrehozását és rendkívüli különadó bevezetését tervezi. A károk felmérése megkezdődött, ám a hét végén újabb kiadós eső várható, ami megakaszthatja a munkát.

A kedvező időjárásnak köszönhetően az árvíz sújtotta vidéken jelentősen csökkent a megáradt patakok és folyók vízszintje, a mentési munkálatok mellett folyik a károk felmérése. Az előzetes becslések szerint az anyagi kár 5 milliárd cseh koronára tehető. Egyelőre öt áldozatról tudni, de több embert még mindig keresnek.

A hétvégi kormányülésen 40 millió korona azonnali segély rendelkezésre bocsátásáról döntöttek az árvízkárosultak javára, tovább 350 millióról pedig szerdán határoznak majd. A kabinet tervbe vette egy árvízalap létrehozását, amelyhez az elképzelések szerint minden lakos havi 100 korona különadóval járulna hozzá.

A korábbi, ügyvivő kormány még kötvénykibocsátással akarta megoldani a rendkívüli kiadások fedezését, ám a mostani kabinet nem hajlandó növelni az adósságot, és mindenáron csökkenteni akarja a költségvetési hiányt.

A legutóbbi természeti csapásnak kedvezőtlen hatása van az ipari termelésre is: cseh lapértesülések szerint az országban pusztító árvizek miatt átmenetileg megbénulhat a Skoda autógyár termelése, mivel az egyik fontos alkatrészgyártó üzeme mai napig víz alatt áll.

A libereci Denso autóklímagyártó is fennakadásokkal küzd, mivel dolgozóinak jelentős része az árvíz sújtotta területekről jár be.

A meteorológusok szerint pénteken újabb kiadós eső várható a térségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, Harkiv elleni offenzíva készül - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már csak a szenátus, illetve az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×