Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óriási károk és halálos áldozatok Csehországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hadsereg is segít a mentésben Csehország árvíz sújtotta területein, a kormány pedig árvízalap létrehozását és rendkívüli különadó bevezetését tervezi. A károk felmérése megkezdődött, ám a hét végén újabb kiadós eső várható, ami megakaszthatja a munkát.

A kedvező időjárásnak köszönhetően az árvíz sújtotta vidéken jelentősen csökkent a megáradt patakok és folyók vízszintje, a mentési munkálatok mellett folyik a károk felmérése. Az előzetes becslések szerint az anyagi kár 5 milliárd cseh koronára tehető. Egyelőre öt áldozatról tudni, de több embert még mindig keresnek.

A hétvégi kormányülésen 40 millió korona azonnali segély rendelkezésre bocsátásáról döntöttek az árvízkárosultak javára, tovább 350 millióról pedig szerdán határoznak majd. A kabinet tervbe vette egy árvízalap létrehozását, amelyhez az elképzelések szerint minden lakos havi 100 korona különadóval járulna hozzá.

A korábbi, ügyvivő kormány még kötvénykibocsátással akarta megoldani a rendkívüli kiadások fedezését, ám a mostani kabinet nem hajlandó növelni az adósságot, és mindenáron csökkenteni akarja a költségvetési hiányt.

A legutóbbi természeti csapásnak kedvezőtlen hatása van az ipari termelésre is: cseh lapértesülések szerint az országban pusztító árvizek miatt átmenetileg megbénulhat a Skoda autógyár termelése, mivel az egyik fontos alkatrészgyártó üzeme mai napig víz alatt áll.

A libereci Denso autóklímagyártó is fennakadásokkal küzd, mivel dolgozóinak jelentős része az árvíz sújtotta területekről jár be.

A meteorológusok szerint pénteken újabb kiadós eső várható a térségben.