Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így nyerné meg a drogháborút Mexikó egykori elnöke

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Legalizálni kellene a kábítószert - ezt nem más állítja, mint Vicente Fox egykori mexikói elnök, aki maga is háborút folytatott a drogok ellen. Fox szerint azonban a harcot elvesztették, a tiltás nem működik.

Steven Soderbergh-nek a mexikói drogcsempészetről szóló, nyomasztó kicsengésű Oscar-díjas filmje a Traffic már jópár éve megfogalmazta, hogy nem lehet megnyerni a kartellek elleni háborút.

Úgy tűnik, ezt az üzenetet most a háború egyik volt harcosa Vicente Fox is elfogadta. Az egykori köztársasági elnök az Egyesült Államokkal szövetségben próbált meg fellépni a drogcsempész bandák ellen. Utódja, Felipe Calderón jelenleg is háborút folytat, miközben a kartellek gyakran az ártatlanokat sem kímélő véres leszámolásokkal válaszolnak.

Fox most utódjával szembefordulva, és más latin-amerikai vezetők oldalára állva, blogjában bírálta Calderón stratégiáját. Sőt, a kábítószer legalizálását sürgette.
"A legalizálás nem azt jelenti, hogy jó dolog a drog, de a folyamatra úgy kell tekinteni, hogy az megtöri a kartellek által létrehozott gazdasági rendszert és képtelenné teszi őket arra, hogy hatalmas profithoz jussanak" - írta.

"A radikális tiltás soha nem működött" - tette hozzá.
A drogkartellek dollármilliárdokat keresnek és a lehető legvéresebb módszerekkel próbálják védeni magukat. Olyan hatalmuk van, hogy például a közelmúltban egy börtön igazgatóját sikerült rávenniük arra, hogy fegyverezzen fel és engedjen ki foglyokat, akik vérfürdőt rendeztek a közeli városban, majd dolguk végeztével visszatértek a rács mögé.

2006 óta, amikor Felipe Calderón katonákkal és rendőrökkel megindította a drogháborút, 28 ezer mexikói halt meg. Az Egyesült Államok többszáz millió dollárral támogatja a mexikói kormány harcát.

"Bár a legtöbb gyilkosságot a rivális bandatagok ellen követik el, hivatalnokok, rendőrök és ártatlan emberek is áldozatul esnek" - írta Fox, aki felvetette, hogy a kartellek embereire vadászó katonák jogsértéseket is elkövetnek. A katonák nem alkalmasak a rendőri munkára, vissza kell térniük a laktanyákba - sürgette.

Fox, George Bush amerikai elnök egykori szoros konzervatív szövetségese, és Calderon párttársa, és 2006-os leköszönése óta nem vállalt politikai szerepet. Most viszont egykori brazil és kolumbiai elnökök oldalára állva sürgeti a drogok legalizálását.