Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Legyen legális a titkos adatok megvásárlása!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jogalap megteremtését sürgette a svájci, illetve liechtensteini bankszámlákat tartalmazó adatlemezek megvételére a német szakszervezet egyik vezetője. Az év elején ugyanis egy orgazdától a német állam négymillió euróért megvett egy adatlemezt, amelyen olyan számlatulajdonosok neve szerepelt, akik a német adóhatóság elől eltitkolva tetemes összegeket fektettek be az alpesi ország bankjaiban.

A szakszervezeti vezető szerint a törvényhozásnak egyszer s mindenkorra gondoskodnia kellene arról, hogy legyen jogalap a német állampolgárok titkos külföldi bankszámláit tartalmazó adatlemezek megvételére. Ezzel az állásponttal szemben áll a kormánykoalícióban résztvevő Szabaddemokrata Párt több vezetőjének nézete, ők ugyanis az orgazdákkal való egyezkedést is törvénybe ütközőnek tekintik.

Tény, hogy az év eleje óta több orgazda jelentkezett a német hatóságoknál svájci, valamint liechtensteini bankokban elhelyezett számlákra vonatkozó adatlemezzel. Az elsőért még négymillió eurót fizettek, a napokban a Schleswig-Holstein tartomány kormányának már alig 130 ezer euróért kínált egy közvetítő egy adatlemezt.

Tény, hogy a sok vitát kiváltott csereügylet eredményeképpen eddig csaknem kétmilliárd euró folyt a német államkasszába - részben az adatlemez alapján perbe fogott háromezer számlatulajdonostól, részben pedig attól a mintegy 25 ezer személytől, aki önként jelentkezett az adóhivatalnál és fizette be a svájci, illetve liechtensteini számlájára elhelyezett összeg kamatai után járó adót.

Õk abban a reményben jelentették fel önmagukat, hogy ezáltal mentesülnek az adócsalás miatt járó büntetéstől. Egyébként ez a kérdés is erősen borzolja a kedélyeket, mert - kiváltképpen ellenzéki körökben - egyre inkább szorgalmazzák, hogy azok ellen is induljon eljárás, akik attól tartva gyakorolnak megbánást, hogy a német hatóságok tulajdonába jutott adatlemez rájuk nézve terhelő bizonyítékokat tartalmaz.