eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Az oroszok miatt drágul a sör?

Megugorhat a kenyér, liszt és sör ára annak nyomán, hogy Oroszország - a világ harmadik legnagyobb gabona exportőre - néhány hónapra megtiltotta a gabonakivitelt. Az ok a súlyos aszály és az országot sújtó erdőtüzek. Az orosz hatóságok továbbra is küzdenek a természeti katasztrófa megfékezésével, miközben 50-re ugrott a halálos áldozatok száma.

Vlagyimir Putyin miniszterelnök döntése meglepte az élelmiszerkereskedőket és gyártókat, és két éve nem látott szintre nyomta fel a gabona árát. Moszkva a két évvel ezelőtti globális élelmiszerválság idején is korlátozta az exportot, ami pánikvásárlásokhoz vezetett a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Most Európán van a sor: "az Európai gabonapiacon pánik uralkodik" - mondta a Financial Timesnak egy vezető bróker. A kontinensen 12 százalékkal ugrottak meg a gabonaárak, egy tonna immár 236 euróba kerül, ami kétéves rekord.

Az amerikai piacokon a határidős ügyletek során kialkudott árak június közepe óta 80 százalékkal ugrottak meg - ez 40 éve a leggyorsabb emelkedés. Egyes elemzők szerint visszatérhetnek a magas élelmiszerárak, ha tartósan drága marad a gabona, sőt, akár megismétlődhet a 2008-as élelmiszerválság is.

A búza áremelkedése magával húzta az árpa, a kukorica és a repce árát is, miközben több nagy élelmiszercég részvényei lefelé indultak a tőzsdéken. A befektetőket megijeszti, hogy több nagy élelmiszercég a pénzügyi válság által már amúgy is sújtott háztartásokra hárítja majd az áremelkedést - jegyezte meg az FT.

Moszkvában Putyin miniszterelnök azzal indokolta az ideiglenes kiviteli stopot, hogy el kell kerülni a belföldi árak emelkedését. Az aszály 10 millió hektár termőföldet pusztított el. Augusztus 15-től szilveszterig Oroszország így nem exportál majd búzát. Az orosz agrárminisztérium a tavalyi mennyiséghez képest 25 százalékkal kevesebb termésre számít az idén. A világ legnagyobb nyersanyag kereskedő cége, a Glencore azonban felvetette, hogy az idei termés a tavalyi kétharmadát sem érheti el. Arkagyij Zlocsevszkij, a Gabonaunió nevű lobbicsoport vezetője bírálta a kormányt, amiért nem jelezte előre a döntést az exportőröknek. "Mit csináljunk azzal a gabonával, amely már a kikötőkben van? Nincsenek forrásaik arra, hogy visszaszállítsuk a készletet" - mondta.

Az orosz hatóságok közben tovább küzdenek az országban elterjedt erdőtüzet és az azokat kísérő szmog ellen. Csütörtökön a tüzek már a déli, rosztovi régiót is fenyegették. A hatóságok 162 ezer embert vezényeltek ki polgári védelmi feladatokra, Dmitrij Medvegyev elnök pedig elbocsátással fenyegette meg a haditengerészet két parancsnokát, azt követően, hogy leégett egy logisztikai támaszpont.

Bár Moszkvában valamennyire tisztult a levegő, a patikákban az emberek elkapkodják az arcvédő maszkokat, miközben továbbra is 40 fok körül marad a hőmérséklet - és az előrejelzések szerint további öt napig nem is enyhül a kánikula.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×