eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szemét borítja az óceánokat

Újabb nagy szemétfoltot fedeztek fel tudósok - ezúttal az Indiai-óceánban. A kutatók szerint műanyaghulladékból álló valóságos "szemétleves" kavarog az áramlatokban. Ahelyett, hogy ezt lefölöznék, inkább arra kell ügyelni, hogy további műanyag ne kerüljön a vízbe - hangsúlyozzák.

Az Atlanti-óceán úszó hulladékfoltjai után az Indiai-óceánban is hasonló szennyezést fedeztek fel tudósok. A Gyres Institute nevű kutatóintézet 12 különböző helyen vett vízmintát Ausztrália és Mauritius között, és mindenhol műanyagot talált. A Markus Eriksen és felesége, Anna Cummins által alapított intézet neve is azt jelzi, hogy a nagy, körkörös óceáni áramlatokat tanulmányozzák.

A trópusi égövtől délre öt ilyen nagy áramlat található az Atlanti-, a Csendes- és az Indiai-óceánban.

A műanyag a szennyvízcsatornákon és folyókon át, vagy a partokról bemosódva kerül be a nagy áramlatokba, ahol aztán úgy kavarog, mint egy nagy "szemétleves" és nem tud kikerülni onnan. Cummis elmondta: mítosz, hogy összefüggő szemétszigetek úsznának a felszínen. A szemét jobbára egyenletesen oszlik el a körkörös áramlási rendszerekben, bár a középen több van belőle - tette hozzá.

A kavargó szemétlevesre hívta fel a figyelmet a 12 ezer műanyag palackból készült, Plastiki nevű katamarán július végi útja is. A hajó 20 ezer kilométert tett meg a Csendes-óceánon át, és átszelte a kelet-csendes-óceáni Szemétfolt néven emlegetett területet is.

David de Rothchild, a híres bankárcsalád környezetvédelmi aktivista leszármazottja azt mondta: heteken keresztül hajózott a törmelék között, amely érme nagyságúra szakadt műanyagdarabkákból, bevásárló szatyrokból és öngyújtókból áll, 1600 kilométerre a tengerparttól. Felmérések szerint a műanyagpalackok mindössze egy ötödét hasznosítják újra világszerte, a többi szeméttárolókban ássák el, eldobják, vagy a vizekbe kerül.

Könnyebb lenne eltávolítani a műanyagot, ha összefüggő szemétszigetekről lenne szó, de így a feladat szinte lehetetlen, mert a hulladék nagy része kis darabkákra tört és széles területen lebeg. Így a partra sodródott műanyag szemetet kellene összegyűjteni, hogy az ne kerülhessen vissza a tengerbe, és ne veszélyeztesse az élővilágot. További megoldás lenne áttérni a környezetben lebomló műanyagok használatára, és arra hogy, kevesebb műanyagot használjunk - mondják a kutatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×