Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csak kivágták a véres összetűzést okozó fát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A keddi, halálos kimenetelű lövöldözés ellenére az izraeli katonák visszatértek a határhoz, hogy fákat vágjanak ki. A látszólag lényegtelen lépés váltotta ki azt az összetűzést, amelyben egy izraeli tiszt, két libanoni katona és egy újságíró meghalt.

Az izraeliek a kerítés felett átnyúlva egy munkagéppel próbálták kivágni a fát, azzal érvelve, hogy a kerítés nem követi pontosan a határ vonalát, és így a fa még az ő oldalukon van.

Ebből kerekedett négy halálos áldozatot követelő lövöldözés. Az izraeliek azonban továbbra is meg akarják tisztítani a határ környékét, és szemtanúk szerint három fát ki is vágtak. Ehud Barak védelmi miniszter kemény hangú üzenetében azt mondta, jogsértő lenne, ha a libanoniak fellépnének ellenük,és ebben az esetben válaszolnának is.

Az Egyesült Államok és az ENSZ is nyugalomra intette a feleket. A tegnapi lövöldözésben nem vettek részt a libanoni Hezbollah síita milícia és párt fegyveresei, bár 2006-ban éppen ők háborúztak az izraeliekkel, ami libanoni oldalon többszáz polgári áldozatot követelt.

Az izraeliek azt mondták, hogy  fa ágai akadályozták a határvédelmi érzékelők működését. A dél-Libanonban állomásozó ENSZ békefenntartók közölték, hogy a nap folyamán megpróbálják pontosan megállapítani, hol fut át a határvonal, a libanoni katonák pedig visszavonultak a határtól.

Szajíd Hasszán Naszrallah, az Irán és Szíria által támogatott Hezbollah vezetője azt mondta: szerinte nem lesz háború az ügyből, de ha Izrael továbbra is támadásokat hajt végre a libanoni hadsereg ellen, akkor a Hezbollah nem marad csendben.

A 2006-os háború a Hezbollah izraeli városokat ért rakétatámadásai után indult meg, emberijogi szervezetek szerint azonban Izrael a katonai ellencsapás során nem próbálta elkerülni a polgári áldozatokat. A harcok idején 1200 libanoni - többségében civil - és 158 izraeli, javarészt katona halt meg.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök most "agresszív választ" helyezett kilátásba, ha "megpróbálják megzavarni az északi határ nyugalmát".