Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Izrael megenyhült, mehet az ENSZ vizsgálódni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
ENSZ-vizsgálóbizottság tárja majd fel a gázai segélyflotilla incidensének részleteit, miután Izrael meglepetésre beleegyezett a nemzetközi vizsgálatba. Május végén izraeli kommandósok kilenc török aktivistát megöltek, amikor azok rájuk támadtak a Gázába tartó hajók ellenőrzése során. Az eset nemzetközi felháborodást váltott ki, és Izraelnek megromlott a viszonya Törökországgal.

Törökország hónapok óta bocsánatkérést és kompenzációt követel Izraeltől állampolgárai halála miatt. A zsidó állam ezt eddig azzal utasította el, hogy katonáira rátámadtak, amikor ellenőrizni akarták, nem szállítanak-e harci anyagokat a segélyflotilla hajói.

Azóta azonban enyhített a gázai blokádon és most meglepetésre a korábban elutasított nemzetközi vizsgálatba is beleegyezett. Azt már tudni lehet, hogy a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által létrehozott bizottság vezetője Geoffrey Palmer volt új-zélandi miniszterelnök, helyettese pedig Alvaro Uribe távozó kolumbiai elnök lesz. Az még nem világos, kit delegál Törökország és Izrael, bár a törökök azt mondták: az ő képviselőjük tapasztalt diplomata lesz.

A bizottság augusztus 10-én kezdi a munkát és szeptember közepén készül el első jelentésével. Izrael korábban biztosítékokat kért, hogy a bizottság nem lesz elfogult. "Izrael állam érdeke, hogy kiderüljön az igazság" - mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök.

Az Egyesült Államok azonnal méltatta a lépést és reményét fejezte ki, hogy az ENSZ bizottság segítségével "Izrael és Törökország túllép a feszültségen és helyreállítja történelmi kapcsolatait". Washington reméli, hogy így más nemzetközi vizsgálatokra már nem lesz szükség. Ezzel a genfi székhelyű ENSZ Emberi Jogi Tanácsra utalt, amely ki akarja vizsgálni, Izrael megsértette-e a nemzetközi jogot a flottilla megállításával. Az izraeliek korábban közölték: nem működnek együtt a testülettel, mert "elfogultnak" tartják.

Az ENSZ szóvivője azt mondta: a főtitkár által kinevezett bizottság "a tényeket, körülményeket és az incidenst hátterét fogja feltárni".

A sokat bírált gázai blokádot Izrael 2006-ban vezette be, miután a palesztinok elrabolták egyik katonáját, egy évvel később pedig szigorított rajta, amikor a Hamász radikális mozgalom került hatalomra Gázában.