eur:
393.84
usd:
368.6
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ennyire buták az angolok: súlyos tévhitek a Balkánról

Szerbia és Koszovó neve, valamint a balkáni térség érthető okokból gyakran és hosszabb ideje szerepel a nyilvánosságban és a sajtóban. Az angliai Kenti Egyetem hallgatóinak mégis igen furcsa ismeretei vannak. Úgy vélik, hogy Koszovó már hatszáz éve független állam, Csehország Jugoszlávia része volt és hogy Horvátország fővárosa Dubrovnik.

Az angliai Kenti Egyetemen végezték a kutatást, amelynek igen érdekes eredménye született a balkáni térséget illetően. A hallgatók többsége például úgy véli, hogy Koszovó már 600 éve független állam (pedig csak 2008 óta az), és 95 százalékban algériaiak lakják.

A diákok szerint a független Koszovót Szerbia csak az utóbbi háborúban foglalta el. Némely egyetemista úgy gondolja, hogy Jugoszláviát Szerbia, Horvátország, Szlovénia és Csehország hozta létre 1929-ben.

Figyelemre méltó, hogy a Kenti Egyetem hallgatói Csehországot általában a Balkánnal és a volt jugoszláv térséggel hozzák összefüggésbe, és azt is állítják, hogy Tito a török birodalom balkáni megbízottja volt.

Az egyetem nemzetközi politikával foglalkozó karának egyik hallgatója igen közel járt az igazsághoz és nagy politikai előrelátásról tett tanúbizonyságot, amikor azt állította, hogy Jugoszlávia nem hat, hanem nyolc köztársaságból állt, ide sorolva Koszovót és Vajdaságot is.

Az egyik leendő diplomata igen frappánsan magyarázta meg a legutóbbi délszláv testvérháborút, amelyre szerinte azért került sor, mert Milosevics szerb vezér megtámadta Horvátországot, és el akarta foglalni fővárosát, Dubrovnikot.

A belgrádi sajtó ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy idővel ezekből a fiatal diplomatákból lesznek a Balkán-szakértők és a politikai tanácsadók.

Hanganyag: Nagy Nándor (Újvidék)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×