Rettegő üzletemberek számára is van megoldás

Infostart
2010. július 29. 11:28
Új ötlettel próbálja az iraki kormány az országba csábítani az életüket féltő külföldi üzletembereket: "üzleti falut" hozott létre a szigorúan őrzött bagdadi repülőtéren. A látogatók így elkerülhetik, hogy a veszélyes városba kelljen utazniuk.

Irak a világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkezik, de nehéz befektetőket szerezni az ágazat fejlesztésére. A háború és terrortámadások, korábban pedig a szankciók komoly károkat okoztak az infrastruktúrában. Bár a befektetők nagy lehetőségeket látnak az iraki olajban, kivárnak, amíg nem javul a biztonsági helyzet.

A 2006-ban és 2007-ben tapasztalt, sokkoló erőszak már a múlté, de pokolgépes robbantások és lövöldözések még mindig előfordulnak Bagdadban, és ez hátráltatja a gazdasági fejlődést.

Irak tizenegy különböző szerződést írt alá leggazdagabb olajmezői kiaknázásáról, de más ágazatok iránt nem túl nagy a külföldi érdeklődés. Nem nyugtatták meg a befektetőket a négy hónapja tartott választások sem, melyek nem zárultak egyértelmű eredménnyel.

Egy iraki cég most azt találta ki, hogy üzleti falut épít a fővárostól 30 percnyi autóútra fekvő bagdadi repülőtéren. A mini-város rendelkezik majd az összes olyan feltétellel, amely segít abban, hogy a partnerek üzleteket hozzanak tető alá. A faluban irodák, szállodák, lakások, bankok boltok, benzinkút és autókölcsönzők is helyet kapnak. A tervek szerint az építkezés 3-5 éven belül fejeződik be. Néhány kormányügynökség is kitelepül a repülőtérre, hogy megkönnyítse az üzletmenetet. "Ha egy vállalkozás megérkezik Irakba, akkor nem kell keresgélnie, hanem itt megkap minden szükséges információt, és kapcsolatokat építhet ki" - mondta a bagdadi befektetési ügynökség vezetője.

A cégek egyfajta nemzetközi vásárként is használhatják majd a területet és kiállíthatják termékeiket. A bátortalan nyugati befektetőkkel szemben iráni, török és öbölbeli országok cégei már megvetették lábukat Irakban. Az Egyesült Arab Emirátusok 37 milliárd dollárt tervez befektetni nagy projektekbe.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást