Megállapodtak a szlovák kormányprogamról

Infostart
2010. július 27. 14:12
A szlovák jobbközép kormánykoalíció pártjai megegyeztek a kormányprogramról. Adó- és áfaemelés egyelőre nem lesz. A tervezetet még jóvá kell hagynia a kabinetnek, majd a parlamentnek is.

A kedd hajnalig tartó, nyolc órás egyeztetés után Iveta Radicová kormányfő közölte, hogy a kormányprogramot a fellendülés, Szlovákia rehabilitációja, a gazdaság újraindítása, a fokozatos lépések értelmes politikája, az államháztartás konszolidációja és a vállalkozói közeg vonzóbbá tétele jellemzi.

A kormányfő hangsúlyozta: a korábban megjelent információkkal ellentétben nem vezetnek be egységes, 19 százalékos áfát, így a könyvekre, a gyógyszerekre és bizonyos mezőgazdasági termékekre továbbra is 10, illetve a 6 százalékos adóteher rakódik.

A kormány nem nyúl a nyugdíjrendszer két pilléréhez sem, azaz nem módosítja az azokban befizetendő járulékok arányát, sőt, olyan alkotmánymódosítási javaslatot terjeszt be, amely stabilabbá teszi a második nyugdíjpillért.

A korábbi híresztelésekkel ellentétben a jelenlegi 62 éves nyugdíjkorhatárt sem emelik meg a következő négy esztendőben.

A szociális és munkaügyi fejezetben jelentős változások történtek a program korábbi változathoz képest. Alapvető járulékreform lesz, amelynek részeként bevezetik az egységes kivetési alapot minden járulék tekintetében, így egyszerűsítik a járulékfizetési rendszert.

A kormányfő közölte, legtovább az egészségügyről egyeztettek, de az oktatási, a belügyi és a közlekedési fejezetekről is parázs vita alakult ki. Hosszasan időztek a kisebbségekért felelős kormányalelnöki tisztséghez kapcsolódó hatásköröknél is.

A programtervezet szerint bevezetik a közbeszerzésekhez kapcsolódó elektronikus ügyintézést, az állammal kötött szerződéseket pedig az interneten hozzák nyilvánosságra.

Az új kormány nem tervezi a stratégiai vállalatok privatizációját, ugyanakkor a pozsonyi repülőtér és a Cargo Slovakia vasúti teherfuvarozó cég körüli helyzetet valamiképpen meg akarja oldani, e két esetben külföldi befektetők bevonásával is számol.

A kormányfő az államháztartás hiányának csökkentésével kapcsolatban közölte: a konkrét intézkedések meghozatala előtt a minisztériumoknak fel kell térképezniük az egyes területek helyzetét.

A költségvetés bevételeit a túl drága közbeszerzések leállítása és megszüntetése, a korrupcióellenes intézkedések, a gazdaság felélesztése, új munkahelyek létrehozása növelheti - hangsúlyozta Radicová.

A tervezetet szerdán megvitatja a kormány, majd a jövő hét elején a parlament elő kerül; a képviselők várhatóan augusztus 4-én szavaznak róla.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást