A smasszerek fegyvereivel gyilkoltak a rabok a születésnapi partin

Infostart
2010. július 26. 19:20
Börtönőröknek is közük volt a múlt heti sokkoló, de nem váratlan mexikói mészárláshoz, amelyben 17 ünneplő embert ölt meg egy fegyveres banda. Ügyészek szerint a gyilkosok őrizetesek voltak, akiket kiengedtek a börtönből véres tettük elkövetésére.

Amikor a múlt héten híre ment, hogy egy mexikói városban 17, születésnapot ünneplő embert mészároltak le, a fájdalom ellenére nem sokan döbbentek meg az országban, ahol drogbandák időről időre brutális cselekményeket követnek el.

Az azonban már Mexikóban is sokkolónak számít, hogy az elkövetők - az ügyészek vádjai szerint - elítéltek voltak, akiket a támadás idejére kiengedtek. Mi több, az őrök kölcsönadták nekik a fegyvereiket, és hivatali kocsikon küldték őket a tett helyszínére.

A mészárlás után az őrizetesek visszatértek celláikba - közölték a mexikói főügyészségen.
"Szemtanúk szerint a rabok a börtönigazgató engedélyével távoztak, hogy megbosszuljanak valamit. A kivégzésekhez hivatali járműveket és az őrök fegyvereit használták" - áll a hivatalos dokumentumban.

Gomez Palacio város börtönigazgatóját és három másik illetékest házi őrizetben tartanak, a vádemelés egyelőre késik.

Az ügyészek szerint a börtönben verbuvált halálbrigád három tömeges lövöldözésben is érintett. Július 18-án válogatás nélkül belelőttek az ünneplő tömegbe Torreon városában. A legtöbb áldozat fiatal volt.

A ballisztikai vizsgálatok szerint a gyilkosságokat a börtönőrök fegyvereivel követték el, és kiderült, hogy azokat két korábbi, bárokban történ lövöldözésben is használták. Azokban az akciókban 16 embert öltek meg.

A hatóságok szerint, bár a drogbandák egymás közötti leszámolásairól van szó, ártatlan járókelők is meghaltak.

Tudósítók megjegyzik: Mexikóban könnyű megúszni a büntetést, egyes becslések szerint a bűnelkövetők kevesebb, mint két százaléka kerül börtönbe.

Vasárnap a szövetségi rendőrség letartóztatott egy bandavezért, akinek csoportját gyanúsítják egy közelmúltbeli autós robbantás és több gyilkosság végrehajtásával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást