Már Oroszország infrastruktúráját fenyegetik az iszlamisták

Infostart
2010. július 23. 20:20
Oroszországban továbbra is vezető téma az észak-kaukázusi vízi erőmű elleni terrortámadás. Dmitrij Medvegyev elnök utasításba adta, hogy új biztonsági rendszert kell bevezetni az infrastruktúra védelmére és vezetők sorát fenyegette meg elbocsátással. Az egyik internetes portál nyomozása szerint egy sor létesítmény védelme nem kielégítő.

"Földre, különleges egységek!" - ezzel a felszólítással rohanták le fegyveresek az Oroszországhoz tartozó Kabargyino-Balkáriában található Bakszári vízierőművet. Az objektumot mindössze két rendőr őrizte; az egyik az ellenőrző bódéban, a másik egy kocsiban aludt. Mindkettőjüket megölték, majd felrobbantották a több évtizede működő erőmű egyik termét.

Az üzenet egyértelmű volt: az iszlamista szimpátiájú szélsőségesek immár Oroszország infrastruktúráját fenyegetik. Dmitrij Medvegyev elnök azonnal demonstrálni akarta, hogy keményen fellép a biztonságért - elbocsátotta a köztársaság úgynevezett "nem intézményi" biztonsági őrségének parancsnokát. Később azzal is fenyegetőzött, hogy az összes rendfenntartó erő és energetikai intézmény vezetőjétől is megszabadul, ha még egyszer hasonló támadás történik. "Ilyen még nem volt, ez nem véletlenül történik, ez már bűncselekménnyel felérő hanyagság. Ha ez megismétlődik, akkor mindenkit elbocsátunk" - mondta Medvegyev.

A támadók az erőmű két mérnökét megkötözték, majd robbanóanyagokat helyeztek el az egyik csarnokban.

A gazeta.ru hírportál nyomozása szerint az energetikai objektumoknak csak egyötödét őrzi az Energiaügyi minisztérium saját őrsége, 80 százalékát a helyi rendőrség és önkormányzati biztonsági cégek vigyázzák. Lehetőség van arra is, hogy csak két őrt állítsanak ki egy objektumhoz - ez történt a most megtámadott vízi erőműnél is.

Medvegyev az energiaipari létesítmények védelmének átszervezésével Igor Szecsin miniszterelnök-helyettest, Vlagyimir Putyin miniszterelnök szövetségesét bízta meg. Szecsin közölte, hogy az Észak-Kaukázusban az ilyen objektumok őrzése kapcsán konzultálni kell majd a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB és a Belügyminisztérium vezetőivel.

Az energiaipari létesítmények - így a bakszáni vízi erőmű is - eddig versenytárgyalások során választották ki az objektumok őrzésével megbízott alvállalkozókat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást