Kártérítést kapnak a hőgutát kapó utasok

Infostart
2010. július 22. 13:37
Ötszáz eurós kártérítést fizet a német vasúttársaság azoknak az utasoknak, akik az elmúlt hetekben hőgutát kaptak, mert a vonaton meghibásodott a légkondicionáló berendezés. Berlinben ma összeül a törvényhozás közlekedésügyi bizottsága és megvitatja, hogy a jövőben miként lehetne kiküszöbölni a vasúti szerelvények léghűtő berendezéseinek meghibásodását.

A tanácskozást megkezdése előtt a német vasúttársaság elnöke súlyos mulasztással vádolta meg a vagon gyártókat és rámutatott arra, hogy a legtöbb esetben nem olyan állapotban szállították le a szerelvényeket, mint ahogyan azt a megrendelés előírta. Ezt az ipar azonnal visszautasította, azzal érvelve, hogy az ICE típusú vagonok esetében a vasúttársaság vállalta a hőszabályozó berendezések beépíttetését.

A törvényhozás közlekedésügyi bizottságának elnöke viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a vasúttársaságnak kellene gondoskodni arról, hogy a kalauzok és a mozdonyvezetők tudják kezelni az olyan váratlan helyzeteket, mint például a légkondicionáló berendezés elromlása.

Az ülésen szóba kerül az is, hogy miért csak 35 Celsius-fokos külső hőmérsékletig működik a legtöbb Intercity szerelvény utastérhűtő berendezése.

Mint emlékezetes, néhány hete, amikor hőségrekordok dőltek meg Németországban, közel 50 Intercity járaton állt le a légkondicionálás, és ezért az utastérben 45 foknál is magasabb emelkedett a hőmérséklet. Sok utas emiatt kórházi kezelésre szorult.

A vasúttársaság most közölte, hogy 500 euró kárpótlást nyújt azok, akik az utastérben hőgutát szenvedtek, illetve csak orvosi ellátás után tudták folytatni útjukat. Az utasok szövetsége az ajánlat elutasítása mellett érvelt, és hangsúlyozta, hogy az ilyen fokú egészségkárosító mulasztást nem lehet egyszerű fájdalomdíjjal jóvá tenni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást