Megnyílt a 21. Bálványosi Nyári Szabadegyetem

Infostart
2010. július 21. 14:05
A magyarországi Országgyűlés kétharmadának a három harmadot és a négy harmadot is szolgálnia kell - többek között erről beszélt Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő Tusnádfürdőn, a 21. alkalommal megrendezett Bálványosi Szabadegyetem hivatalos megnyitóján.

A képviselő az arányokkal arra utalt, hogy a Fidesz és a KDNP kétharmados parlamenti többségét egész Magyarország és a teljes magyarság szolgálatába kell állítani.

Németh Zsolt külügyi államtitkár, a bálványosi folyamat elindítója amiatt volt kénytelen csak levélben üzenni a szabadegyetem megnyitójára, mert a Fidesz-politikusok többsége számára Budapesten akadt halaszthatatlan munka.

Mint Németh Zsolt üzente, annak érkezett el az ideje, hogy a szabadegyetem résztvevői elgondolkozzanak: mit építsenek az állampolgársági törvény által lerakott alapra? Az államtitkár arra is kitért, hogy rég nem volt olyan jó Románia és Magyarország kapcsolata, mint jelenleg, és erre az alapra is építeni kell.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke úgy vélte, a tusványosi tábornak ezúttal már nemcsak a párbeszédről, hanem a párbeszéd utáni összefogásról és a közös cselekvésről kell szólnia.

A délelőtti panelben a gazdasági szakemberek, szakpolitikusok a gazdasági válság leküzdésére keresték a megoldásokat. Becsey Zsolt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kijelentette, hogy azok az országok voltak sikeresek az Európai Unióban, amelyekben az állam aktív szerepet vállalt a gazdaság élénkítésében.

Becsey szerint Magyarországnak csak akkor kell belépni az eurózónába, amikor a magyar gazdaság hatékonysága, az ország versenyképessége ezt lehetővé teszi. Az euró elsietett bevezetése hátrányos lehet az ország számára.

A szabadegyetemen szombaton tart előadást Orbán Viktor kormányfő, és a szabadegyetemre várják Traian Bãsescu román köztársasági elnököt is. Belső források szerint biztosra vehető, hogy Orbán Viktor találkozik Traian Bãsescuval, de megtörténhet, hogy nem Tusnádon.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást